Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παράθυρο» από ΕΚΤ για επανεξέταση του QE: Θα πρέπει να το «ξανασκεφτούμε» εάν το outlook επιδεινωθεί ραγδαία

«Παράθυρο» από ΕΚΤ για επανεξέταση του QE: Θα πρέπει να το «ξανασκεφτούμε» εάν το outlook επιδεινωθεί ραγδαία

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο

Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγή στάσης όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση άφησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, αναγνωρίζοντας τον «πολύ υψηλό» πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός έχει καταγράψει νέα ρεκόρ πρόσφατα, έχοντας διαμορφωθεί στο 5,9% τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
«Η πρώτη απόφαση θα είναι εάν διατηρηθεί το μεσοπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό, θα εξετάσουμε τον τερματισμό των καθαρών αγορών asset το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Lane μιλώντας στο CNBC, σχετικά με την τρέχουσα τροχιά πολιτικής της και την άρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία. «Ωστόσο, εάν το outlook επιδεινωθεί τόσο πολύ που το outlook του πληθωρισμού εξασθενήσει, τότε θα χρειαστεί να το ξανασκεφτούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.
H EKT είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το γ' τρίμηνο του 2022, λόγω των υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα φαίνεται να βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές προκλήσεις, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το CNBC, ένα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι πώς να αντιμετωπίσει τα τεράστια επίπεδα πληθωρισμού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την πιο αργή οικονομική δυναμική.
«Έχουμε αντίπαλες δυνάμεις», είπε ο Lane και συμπλήρωσε «Έχουμε το ενεργειακό σοκ στην προοπτική των δευτερογενών επιπτώσεων στην ώθηση του πληθωρισμού. Από την άλλη… είναι η επιδείνωση του κλίματος, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ειδικά σε ορίζοντα ενός ή δύο ετών. Οπότε αναμένεται αρνητική πίεση στο outlook του πληθωρισμού» είπε ο Lane μιλώντας στo CNBC. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα θα υπάρξει «πολλή δουλειά, πολλή ανάλυση, πολλή συζήτηση για τον καθαρό αντίκτυπο των αυτών των αντίπαλων δυνάμεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης