Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος των Ρώσων το Donbass, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει μήνες – Zelensky: Εκκαθαρίσεις προδοτών

Στόχος των Ρώσων το Donbass, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει μήνες – Zelensky: Εκκαθαρίσεις προδοτών
Αποχώρησαν από το Τσερνόμπιλ οι Ρώσοι - Επιθετικό χτύπημα των Ουκρανών στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να επαναλαμβάνονται σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου μέσω βιντεοδιάσκεψης αλλά με τις προσδοκίες για κάποιο θετικό, απτό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά χαμηλές, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Εκτιμάται μάλιστα πως η απόφαση της Ρωσίας να εστιάσει στο Donbass, συνεπάγεται πως οι στρατιωτικές συγκρούσεις θα παραταθούν, ενδεχομένως για μήνες, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται – εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια - πολλές ετοιμοπόλεμες μονάδες του ουκρανικού στρατού.
Πάντως και παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως υλοποιούν τη δέσμευση τους για μείωση της δραστηριότητας τους στα περίχωρα του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, τη στιγμή που εντείνουν τις επιθέσεις τους σε Μαριούπολη και Donbass.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν αφενός η ουκρανική επίθεση με επιθετικά ελικόπτερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, όπου και χτυπήθηκε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων αφετέρου η «καρατόμηση» δύο ανώτερων αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Ουκρανίας από τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος έκανε λόγο για προδότες.
16_2.JPG
Εγκλωβισμένοι 100.000 πολίτες στη Μαριούπολη

Οι βομβαρδισμοί των Ρώσων στη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα 100.000 πολίτες εγκλωβισμένοι, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην πόλη, τη στιγμή που μαίνονται οι συγκρούσεις.
Ο Oleksii Iaremenko, αναπληρωτής υπουργός στην ουκρανική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στοχεύουν καθημερινά κατοικημένες περιοχές, υποδομές και νοσοκομεία., ενώ ο Petro Andryushchenko, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης, ανέφερε πως η Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον επιχειρήσει να μπει σε αυτήν καθώς και ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε όποιον θελήσει να την εγκαταλείψει.
432222.png
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Donbass

Πέρα από τη Μαριούπολη, η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ρωσίας προκειμένου να ενωθεί χερσαία η Κριμαία με τη Ρωσία, ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται στο Donbass, όπου και η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποιεί για μια ιδιαίτερα σφοδρή ρωσική επίθεση τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλέον πάνω από το 90% του εδάφους της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το 50% των εδαφών του Ντονέτσκ.
Σημειώνεται πως πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι φιλορώσοι είχαν υπό τον έλεγχο τους το περίπου το ένα τρίτο των δύο αυτών περιφερειών.
11_20.jpg
Ηρεμία στο Κίεβο

Αν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα περίχωρα του Κιέβου, οι αρχές κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά ήρεμο 24ωρο, με πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες να επαναλειτουργούν.
Πάντως, αναφέρεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν και πάλι το Ιρπίν και το Μακάριφ, ενώ μάχες αναφέρθηκαν τόσο στο Χοστομέλ όσο και στο Μπροβάρι, προάστια του Κιέβου, τα οποία έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρά πλήγματα.
10_13.jpg
Αντιστέκονται και επανακτούν εδάφη οι Ουκρανοί

Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως επανακτούν εδάφη σε περιοχές κοντά στο Τσερνίγκιφ.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως επανεκατάλαβαν τα χωριά Σλόμποντα και Λουκασίφκα στα νότια του Τσερνίγκιφ, το οποίο εξακολουθούν να βομβαρδίζουν οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε.
Όπως επισημαίνει, το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια των Ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ όπως κα η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ.
3211.png

Αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από το Τσερνόμπιλ

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως θα αρχίσει μια έρευνα σχετικά με τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, ότι Ρώσοι στρατιώτες εκτέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, όταν επιχείρησαν να σκάψουν ορύγματα εντός της απαγορευμένης ζώνης του Τσερνόμπιλ.

Ουκρανικό χτύπημα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ

Στην αντεπίθεση περνούν οι Ουκρανοί, οι οποίοι χτύπησαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου μια εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκορντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Μπέλγκοροντ, Vyacheslav Gladkov, η επίθεση έγινε από δύο ουκρανικά ελικόπτερα σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμφων.
Όπως είπε ο Gladkov, από την επίθεση αυτή και την πυρκαγιά που προκλήθηκε τραυματίστηκαν δύο άτομα.
Κάτοικοι τμήματος της πόλης αναγκάστηκαν να φύγουν εσπευσμένα από την περιοχή υπό τον φόβο νέων εκρήξεων και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

 

Πεντάγωνο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα

Την εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει πιθανότατα για πολλούς μήνες ακόμα διατυπώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο, αναφερόμενο στην απόφαση της Ρωσίας να επικεντρώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο κάνει λόγο για μια παρατεταμένη σύρραξη, δεδομένου ότι οι μάχες στην περιοχή αυτή ήδη διαρκούν εδώ και περίπου 8 χρόνια και ότι ενεργούν ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ετοιμοπόλεμες.
«Αν πράγματι δίνουν την προτεραιότητα στην περιφέρεια του Donbass, όπου δεν είχαν πολεμήσει εδώ και οκτώ χρόνια, όπου υπάρχουν πολλοί Oυκρανοί στρατιώτες, που είναι πολύ ενεργοί, αυτό μπορεί να διαρκέσει λιγάκι.
Δεν θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αν και είναι ακόμη δύσκολο να ξέρουμε» είπε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Δεν θα είναι εύκολο για τους Ρώσους

«Επομένως παρότι (οι Ρώσοι) δίνουν την προτεραιότητα εκεί, ενισχύουν τις δυνάμεις τους και αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια, δεν θα είναι εύκολο για αυτούς.
Μπορεί να είναι πιο μακρά, πιο παρατεταμένη σύγκρουση» υποστήριξε ο Kirby, αναφέροντας παράλληλα πως παρατείνεται για «μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» η παραμονή της 82ης ταξιαρχίας στην ανατολική πτέρυγα του NATO και της αεροναυτικής δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry Truman στη Μεσόγειο.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ ανέπτυξαν περίπου 20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη καθώς πλησίαζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποστολή η διάρκεια της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.
12_16.jpg

Αναδιατάσσουν δυνάμεις

Επιπλέον, ο Kirby υποστήριξε ότι πέραν της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, οι Ρώσοι «εγκατέλειψαν» και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου.
«Όμως συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη δυνάμεων.
Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες.
Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα επανεξοπλιστούν και θα σταλούν ξανά στην Ουκρανία (...) για να συνεχίσουν να πολεμούν για αυτόν που θεωρούμε ότι είναι ο στόχος τους, δηλαδή η ανατολική Ουκρανία, οι περιφέρειες των αυτονομιστών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ» είπε ο Kirby, αναφέροντας πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, κυρίως στο Κίεβο, στην Τσερνιχίβ, στην Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Donbass.
13_5.jpg
Zelensky: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο Donbass

Την θέση πως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο και από το βόρειο μέτωπο αποτελεί στρατηγική της Ρωσίας διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος στο διάγγελμα του στον ουκρανικό λαό, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο Donbass.
Στο μήνυμα του ο Zelensky είπε πως οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις του κοντά στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.
«Υπάρχουν πολλές ακόμα μάχες που θα ακολουθήσουν.
Έχουμε να διανύσουμε ένα δύσκολο δρόμο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε» υποστήριξε ο Zelensky, αναφέροντας πως επίκεινται νέες ρωσικές επιθέσεις στο Donbass.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για τον ρωσικό στρατό, αυτό είναι μέρος της τακτικής τους...
Γνωρίζουμε ότι απομακρύνονται από τις περιοχές όπου τους χτυπάμε για να επικεντρωθούν σε άλλα που είναι πολύ σημαντικά.
Σε εκείνα όπου μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς» τόνισε ο Zelensky, προειδοποιώντας για πολύ ισχυρά χτυπήματα της Ρωσίας στο Donbass.

Λαϊκή Δημοκρατία και στη Χερσώνα;

Επιπλέον, ο Zelensky υποστήριξε ότι η Μόσχα θέλει να οργανώσει «ψευτοδημοψήφισμα» στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «Λαϊκή Δημοκρατία» όπως έχει συμβεί σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Εκκαθαρίσεις

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του ότι απέλυσε δύο ανώτερα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας επειδή όπως είπε, ήταν «προδότες».
«Σήμερα έλαβα μια ακόμα απόφαση σχετικά με τους αντι-ήρωες.
Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με όλους τους προδότες, αλλά σταδιακά όλοι τους θα τιμωρηθούν» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης