Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία και ΗΠΑ δεν θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία – Τι ακριβώς συμβαίνει;

Βρετανία και ΗΠΑ δεν θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία – Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πιέσεις Βρετανών και Αμερικάνων στο Κίεβο για να μην υπογράψει άμεσα συμφωνία με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 37η ημέρα της και με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να μην παρουσιάζουν μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική πρόοδο, ερωτηματικά προκαλούν δύο δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ και της Μ Βρετανίας στο ουκρανικό αδιέξοδο.
ΗΠΑ και Μ. Βρετανία εμφανίζουν μια εξαιρετικά κοινή στάση όχι μόνο στη διπλωματική αντιμετώπιση της Μόσχας και στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά και στον τρόπο ακόμα που διαρρέουν τις πληροφορίες σχετικά αφενός με τις εξελίξεις στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων αφετέρου με το στενό περιβάλλον του προέδρου Putin.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως χθες Πέμπτη 31/3 κυκλοφόρησαν σχεδόν συντονισμένα σε πολλά δυτικά ΜΜΕ, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σύμβουλοι του Putin φοβούνται να του πουν την αλήθεια σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.
Και ενώ όλα αυτά θεωρούνται «φυσιολογικά» στο πλαίσιο του πολέμου της πληροφορίας και της προπαγάνδας, δημοσιεύματα θέλουν τη Μ. Βρετανία να πιέζει το Κίεβο να μην υπογράψει ακόμα συμφωνία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμες για την προοπτική της εκεχειρίας

Βρετανικές πιέσεις στο Κίεβο

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson φέρεται να πιέζει το Κίεβο να μην συνάψει ακόμα συμφωνία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Λονδίνο εμφανίζεται ανήσυχο σχετικά με την προθυμία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση Zelensky προκειμένου να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στον πρόεδρο Putin.
«Οι Βρετανικές Αρχές δεν συμμερίζονται την επιθυμία των συμμάχων τους για μια άμεση υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς πιστεύουν ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να υπογραφεί μόνο όταν η Ουκρανία βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Μάλιστα επισημαίνεται πως η Μ. Βρετανία πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να τάσσεται μονίμως υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων έως ότου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Global Times: Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εμφανίζονται να μην επιθυμούν ιδιαίτερα τα αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις της Kate Bedingfield, διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, η οποία όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να γίνουν μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις που θέλει η Ουκρανία στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφάλειας της, εκείνη απάντησε πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με την Ουκρανία σχετικά με τους τρόπους «που μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι κυρίαρχοι και ασφαλείς».
«Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Bedingfield.
Σύμφωνα με τους Global Times, η απάντηση αυτή επί της ουσίας σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήγουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Εργαλείο των ΗΠΑ η Ουκρανία… για να ματώσει η Ρωσία

Σε δηλώσεις του ο Li Haidong, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία σαν εργαλείο για να «ματώσει» η Ρωσία, με τις ίδιες να συνεχίζουν την υποστήριξη τους στο Κίεβο.
«Εάν Ρωσία και Κίνα συμφιλιωθούν, τότε οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να κάνουν τη Ρωσία να ματώσει μέχρι και την τελευταία σταγόνα» αναφέρει ο Haidong.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως πέρα από την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για μείωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Πιο κοντά

«Η στρατιωτική σύγκρουση δεσμεύει την Ουκρανία να είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ.
Στο μέλλον το Κίεβο θα ενεργεί περισσότερο σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ουάσινγκτον» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο ερμηνεύοντας τη νέα δέσμευση του Biden να παράσχει 500 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αναφέρει πως επί της ουσίας οι ΗΠΑ επισημαίνουν στην Ουκρανία πως πρέπει να συνεχίσουν το αδιέξοδο με τη Ρωσία για να μπορέσουν να τη βοηθήσουν.

Στόχος ο έλεγχος της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Li Haidong, ένας ακόμα λόγος που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διευθετηθεί άμεσα η κρίση στην Ουκρανία, είναι ότι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για να ελέγξουν περισσότερο την Ευρώπη και να περιθωριοποιήσουν τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται πως η Ευρώπη συμφώνησε να λάβει περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως μειώνεται και η εξάρτηση της από τη Ρωσία.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι θα συνεχίσει να παρέχει περισσότερη πολιτική και όχι μόνο στήριξη στην Ουκρανία, επί της ουσίας σηματοδοτεί ότι η Ευρώπη δένεται ολοένα και πιο σφικτά στο «άρμα» του ΝΑΤΟ και άρα των ΗΠΑ, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες.
«Απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να διατηρεί την Ευρώπη υπό τον έλεγχο τους» αναφέρει ο Li Haidong

Αποδυνάμωση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

«Ενώ προσπαθούν να «παγώσουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υποκινήσουν τις συγκρούσεις.
Πρόκειται για μια στάση που είναι σύμφωνη με τις στρατηγικές ανάγκες των ΗΠΑ.
Εάν το αίτημα της Ουκρανίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας ικανοποιηθεί, τότε θα ανοίξει ένα νέο διεθνές μοντέλο, που θα σημαίνει αποδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Προφανώς και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αυτό το ενδεχόμενο.
Μπορεί να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ είναι οι πιο απρόθυμες να δουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης