Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι είναι η «αφασία» από την οποία πάσχει ο Bruce Willis - Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έβαλε τέλος στην καριέρα του

Τι είναι η «αφασία» από την οποία πάσχει ο Bruce Willis - Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έβαλε τέλος στην καριέρα του
Η αφασία συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή κάποιον τραυματισμό στο κεφάλι - Αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και ως σύμπτωμα από όγκο στον εγκέφαλο, αναφέρει η Mayo Clinic

Ο διάσημος ηθοποιός Bruce Willis διαγνώστηκε με αφασία, ανακοίνωσε η οικογένειά του χθες 30/3 στα social media.

Ο 67χρονος ηθοποιός "αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας", ανακοίνωσε η κόρη του με τη σχετική ανάρτηση να παρουσιάζεται στον λογαριασμό της στο Instagram. Η αφασία "επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες" πρόσθεσε στη δήλωσή της και ως αποτέλεσμα της διάγνωσης, ο Bruce Willis  "εγκαταλείπει την καριέρα που σήμαινε τόσα πολλά γι’ αυτόν".

Τι είναι η αφασία

Η αφασία συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή κάποιον τραυματισμό στο κεφάλι. Αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και ως σύμπτωμα από όγκο στον εγκέφαλο, αναφέρει η Mayo Clinic.

Το πόσο σοβαρή είναι η πάθηση έχει να κάνει με τους λόγους που την προκάλεσε και την έκταση της βλάβης.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ένα άτομο με αφασία εντοπίζεται αμέσως καθώς μιλάει με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις, η ξαφνικα οι προτάσεις του δεν βγάζουν νόημα. Πολλές φορές οι άνθρωποι με αφασία αντικαθιστούν μια λέξη με μια άλλη ή λένε αγνώριστες λέξεις. Ετσι είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους αφού τα οσα λένε δεν βγάζουν νόημα.


Ποιες ειναι η αιτίες

Η πιο κοινή αιτία της αφασίας είναι η εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλες αιτίες είναι ένας σοβαρόας τραυματισμός στο κεφάλι ή η εμφάνιση όγκου και συνήθως παρουσιάζονται και προβλήματα μνήμη ή σύγχυση.

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν προσωρινά επεισόδια αφασίας. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε ημικρανίες, επιληπτικές κρίσεις, ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τύποι αφασίας

Εκφραστική αφασία: Τα άτομα με αυτό τον τύπο αφασίας μπορούν να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι, αλλά δυσολεύονται να μιλήσουν. Μιλούν για παράδειγμα με πολύ σύντομες προτάσεις και παραλείπουν λέξεις. Ένα άτομο μπορεί να πει πχ "Βόλτα, πάρκο, σήμερα" και να εννοεί ότι θέλει να πάει βόλτα στο πάρκο σήμερα.

Εκτεταμένη αφασία: Τα άτομα με αυτό τον τύπο αφασίας διατυπώνουν συχνά μεγάλες και σύνθετες προτάσεις που όμως δεν έχουν νόημα. Συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν.

Παγκόσμια αφασία: Αυτός ο τύπος αφασίας χαρακτηρίζεται από κακή κατανόηση και δυσκολία στο σχηματισμό λέξεων και προτάσεων. Η παγκόσμια αφασία προκύπτει από εκτεταμένη βλάβη στα γλωσσικά δίκτυα του εγκεφάλου. Τα άτομα με παγκόσμια αφασία έχουν σοβαρές αναπηρίες στην έκφραση και την κατανόηση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης