Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχει ο Putin λάθος εικόνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία; - Fleming (GCHQ): Οι σύμβουλοι του φοβούνται να του πουν την αλήθεια

Έχει ο Putin λάθος εικόνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία; - Fleming (GCHQ): Οι σύμβουλοι του φοβούνται να του πουν την αλήθεια
Ρίσκο για την Κίνα η πλήρης ευθυγράμμιση με τη Ρωσία, η Δύση πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως οι σύμβουλοι του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin φοβούνται να του πουν την αλήθεια για το πόσο άσχημα εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις ρωσικές δυνάμεις διατύπωσε ο Jeremy Fleming, επικεφαλής της GCHQ (Government Communications Headquarters), των υπηρεσιών κατασκοπίας για τον κυβερνοχώρο και πληροφοριών της Μ. Βρετανίας.
Σε δημόσιες δηλώσεις του στην Αυστραλία ο Fleming επιβεβαίωσε δηλώσεις Αμερικάνου αξιωματούχου, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως δεν δίνονται ακριβείς πληροφορίες στον Putin για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, καθώς οι ανώτεροι σύμβουλοι του, φοβούνται να του πουν την αλήθεια, αναφέροντας πως σε αυτό περιλαμβάνεται και το ότι δεν είχαν ενημερώσει τον Putin «για το ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί και νεοσύλλεκτους στις μάχες στην Ουκρανία».

Λάθος εκτίμηση

«Αρχίζει να φαίνεται πως ο Putin έχει εκτιμήσει λανθασμένα σε μεγάλο βαθμό την όλη κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ο Fleming, αναφέροντας ως παραδείγματα τη λανθασμένη εκτίμηση για την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, την υποτίμηση της απάντησης της Δύσης, την υποτίμηση των οικονομικών συνέπειων αλλά και την υπερεκτίμηση για τις ικανότητες του ρωσικού στρατού για μια αστραπιαία νίκη.
«Αν και πιστεύουμε ότι οι σύμβουλοι του Putin φοβούνται να του πουν την αλήθεια, το τι συμβαίνει και το ποια είναι η έκταση αυτών των λανθασμένων κρίσεων πρέπει να είναι ξεκάθαρα στο καθεστώς.
Πρόκειται για έναν στρατηγικό λάθος υπολογισμό» είπε ο Fleming, ο οποίος είναι επικεφαλής της κορυφαίας υπηρεσίας κατασκοπίας για τον κυβερνοχώρο και άλλων μορφών πληροφοριών.

Καταρρίπτουν δικά τους αεροσκάφη

Σύμφωνα με τον Fleming, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εξαιρετικά χαμηλό ηθικό.
«Είδαμε Ρώσους στρατιώτες – χωρίς όπλα και ηθικό – να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, να σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό και ακόμα να καταρρίπτουν κατά λάθος δικό τους αεροσκάφος» είπε ο Fleming, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναλαμβάνουν οι μισθοφόροι της Wagner

Κατά τον Fleming, η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, η οποία φέρεται να έχει στενές επαφές με τον πρόεδρο Putin, ετοιμάζεται να στείλει μεγάλο αριθμό του προσωπικού της στην Ουκρανία για να πολεμήσει στο πλάι των Ρώσων στρατιωτών.
«Ψάχνουν να δουν πως θα ανακατανείμουν δυνάμεις από άλλα μέτωπα και πώς θα στρατολογήσουν νέους μαχητές για να ενισχύσουν το προσωπικό τους.
Αυτοί οι στρατιώτες είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως «τροφή για τα κανόνια» προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στο ρωσικό στράτευμα» είπε ο Fleming.

Επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Παράλληλα, υποστήριξε πως Ρώσοι hackers αναζητούν στόχους στον κυβερνοχώρο σε κράτη που αντιτίθενται στις ενέργειες της Μόσχας, αν και τόνισε πως μια καταστροφική κυβερνο-επίθεση δεν είναι κεντρικής σημασίας για τη Μόσχα.
Ωστόσο, σημείωσε πως έγιναν πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της Ουκρανίας.

Ρίσκο για την Κίνα να ευθυγραμμιστεί με τον Putin

Όσον αφορά το ρόλο της Κίνας, στην οποία ποντάρει και στρατιωτικά και οικονομικά η Ρωσία, ο Fleming υποστήριξε πως το Πεκίνο αν και δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κρατά μια «μετρημένη» στάση.
«Υπάρχουν κίνδυνοι και για τη Ρωσία και για την Κίνα να ευθυγραμμιστούν πλήρως.
Η Ρωσία κατανοεί ότι μακροπρόθεσμα η Κίνα θα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή στρατιωτικά και οικονομικά.
Κάποια από τα συμφέροντα τους συγκρούονται.
Η Ρωσία θα μπορούσε να βγει από την εξίσωση» είπε ο Fleming, ο οποίος έκανε λόγο για μια περίοδο γενικευμένης αναταραχής.

Να ανεβάσει ταχύτητα η Δύση

«Είναι καιρός για τις Δυτικές, φιλελεύθερες δημοκρατίες να ανεβάσουν ταχύτητα και να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας.
Πρέπει να είναι πιο πειστική η Δύση για να έχει περισσότερες πιθανότητες να «κερδίσει» χώρες που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιον δρόμο να ακολουθήσουν.
Όλη αυτή η αλλαγή θα χρειαστεί δεκαετίες για να καταλήξει.
Αλλά μπορώ να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε αυτές τις προκλήσεις θα είναι εξίσου σημαντικός με την απάντηση που δίνουμε» υποστήριξε ο Fleming.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης