Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετ' εμποδίων οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία για ειρήνη – Νέες επαφές 1/4 – Διαφωνίες στο εδαφικό και δημοψήφισμα 2023

Μετ' εμποδίων οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία για ειρήνη – Νέες επαφές 1/4 – Διαφωνίες στο εδαφικό και δημοψήφισμα 2023
Ασαφές πότε θα υπάρξει συνάντηση Putin με Zelensky...ακόμη δεν πληρούνται οι προυποθέσεις - Διαφωνούν οι Τσετσένοι ζητούν την κατάληψη του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πολλά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί και το εδαφικό παραμένει κεφαλαιώδες ζήτημα, η Ουκρανία δεν παραχωρεί το Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, ούτε την Κριμαία, ωστόσο για την Ρωσία αυτές οι δύο περιοχές έχουν ξεκάθαρο... καθεστώς...
Εν τω μεταξύ η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Απριλίου με στόχο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για ειρηνευτική συμφωνία την οποία η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι θα θέσει σε εθνικό δημοψήφισμα για το 2023... ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και πολλά ζητήματα αποτελούν σημεία τριβών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Απριλίου, δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος μετά το τέλος του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Ενώ η Ουκρανία πρότεινε να συναντηθούν ο ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Ουκρανός Zelensky… η Ρωσία απάντησε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για ένα προσχέδιο συνθήκης.
Την ίδια στιγμή η δήλωση του Ramzan Kadyrov, του αρχηγού της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας προβληματίζει «ο Putin δεν θα σταματήσει αυτό που ξεκίνησε» πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των διαπραγματεύσεων και της ειρηνευτικής προσπάθειας.

Δημοψήφισμα στην Ουκρανία 

Μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα τεθεί σε εθνικό δημοψήφισμα στην Ουκρανία αλλά από το 2023, μόλις τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν στις θέσεις τους πριν από την εισβολή, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak.
Το δημοψήφισμα στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο δηλαδή αρχές 2023.
Ωστόσο αυτό το σημείο αποτελεί σημείο διαφωνιών στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει από την περιοχή Donbass και την Κριμαία σε κάθε περίπτωση ούτε θα εγκαταλείψει τον διάδρομο που έχει δημιουργήσει στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία.
Ο Podolyak δήλωσε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπως και ο προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovych, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Arestovych, η Ουκρανία πιέζει να εξασφαλίσει ουδέτερο καθεστώς αλλά με εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk, διαπραγματεύτηκαν τρεις ανθρωπιστικούς διάδρομούς στην περιοχή Zaporizhia.

Ασαφές πότε θα υπάρξει συνάντηση Putin με Zelensky...ακόμη δεν πληρούνται οι προυποθέσεις 

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα γίνει μια επίσημη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Putin και του Ουκρανού προέδρου Zelensky.
Ενώ η Ουκρανία εμφανίζεται αισιόδοξη, η Ρωσία φαίνεται να διαφοροποιείται και να τονίζει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.
«Το θετικό είναι ότι η ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον, έχει αρχίσει να διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως αλλά όσον αφορά τα υπόλοιπα, μέχρι στιγμής, ας πούμε, δεν μπορούμε να δηλώσουμε κάτι πολύ ελπιδοφόρο.

Η Ρωσία δεν κάνει πίσω σε Donbass και Κριμαία

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η στάση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Donbass παραμένει αμετάβλητη, παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις της Ουκρανίας για εδαφική ακεραιότητα αποτελούν πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις

Εάν η Ουκρανία χάσει εδάφη, δεν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μια ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει την Ουκρανία να χάνει εδάφη ή κυριαρχία δεν θα τερματίσει τις κυρώσεις της δύσης κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte.
«Μια ειρηνευτική συμφωνία υπό την απειλή των όπλων, με απώλεια ουκρανικού εδάφους και κυριαρχίας, δεν είναι ο τρόπος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Ούτε θα οδηγήσει αυτόματα σε χαλάρωση των κυρώσεων», ανέφερε ο Rutte κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία.

Ρωσία: Τα ζητήματα του Donbass και της Κριμαίας έχουν επιλυθεί

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης για την Κριμαία και το Donbass, ήταν σύμφωνες με τις ρωσικές θέσεις.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διαφωνεί τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει παρεξηγήσει τις Ουκρανικές θέσεις.
Η Ουκρανία συμφώνησε να μην διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με ξένα στρατεύματα παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους εγγυητές, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να εκπληρώσει αυτές τις θεμελιώδεις απαιτήσεις στις οποίες επιμένει η Ρωσία τα τελευταία χρόνια.
Εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, τότε η απειλή η Ουκρανία να αποτελέσει προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ θα έχει εξαλειφθεί.

Διαφωνούν οι Τσετσένοι ζητούν την κατάληψη του Κιέβου

Ωστόσο, ο Ramzan Kadyrov, ο αρχηγός της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει καμία παραχώρηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρεκκλίνοντας από την επίσημη γραμμή και υπονοώντας ότι οι διαπραγματευτές έχουν κάνει λάθος.
Ο Kadyrov, ο οποίος συμμετέχει με δυνάμεις της Τσετσενίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Putin δεν θα σταματήσει αυτό που είχε ξεκινήσει εκεί.
«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση….
Και αν νομίζετε ότι ο Putin θα εγκαταλείψει αυτό που ξεκίνησε αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Kadyrov.

Ρωσικά σχέδια περικύκλωσης

Η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις από τη βόρεια προς την ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά κρατά μερικούς πίσω κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο για να δεσμεύσει μέρος του ουκρανικού στρατού αναφέρουν ουκρανικές πηγές.
Η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις από τη βόρεια προς την ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά κρατά μερικούς πίσω κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο για να δεσμεύσει μέρος του ουκρανικού στρατού.
Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι αναδιατάξεις και αποσύρσεις στρατευμάτων από την Ρωσία δεν σήμαινε το τέλος του πολέμου.
Πάντως και η Ρωσία επισήμως αναφέρει ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση από το Κίεβο δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανασυνταχθεί και θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός αντικατάστασης αποστέλλονται από άλλες στρατιωτικές βάσεις εκτός της Ουκρανίας.

Παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στο Κίεβο αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στην πραγματικότητα, αναφέρουν οι Ουκρανοί.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό η Ρωσία συγκεντρώνει επίσης στρατεύματα στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και προετοιμάζονται για νέες επιθετικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk.
«Οι κύριες προσπάθειες της Ρωσίας επικεντρώνονται στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Motuzyanyk, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει τη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και τις πόλεις Popasna και Rubizhne.
«Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξαναρχίσει επιθετικές επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας παρατήρησε ορισμένες μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο αλλά δεν υπάρχει σχέδιο μαζικής αποχώρησης.

Ανησυχούν οι αμερικανοί

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Ρωσία έχει αρχίσει να επανατοποθετεί το 20% των δυνάμεων της γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.
Οι επαναδιατάξεις των στρατευμάτων δεν σηματοδοτούν απόσυρση.
Ορισμένες από τις δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να έχουν ήδη μετακινηθεί στη Λευκορωσία.

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός της Ουκρανίας

Η Ουκρανία συνεχίζει να παραλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Νορβηγία δώρισε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Η τελευταία αποστολή, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, είναι 2.000 αντιαρματικά όπλα M72, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των M72 που δώρισε η Νορβηγία σε 4.000.
Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα μπορούν να καταστρέψουν ή να ακινητοποιήσουν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά δεν μπορούν να διεισδύσουν στη θωράκιση MBT και APC.
Είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταστροφή οχυρώσεων και αμυντικής κάλυψης.
Σε αντίθεση με το Javelin, έχουν αποτελεσματικό βεληνεκές μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης