Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία λέει ότι θα κόψει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μέχρι το τέλος τους έτους

Η Πολωνία λέει ότι θα κόψει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μέχρι το τέλος τους έτους

«Όταν άλλοι στην Ευρώπη έβλεπαν τη Ρωσία ως εμπορικό εταίρο, ξέραμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ως εργαλείο εκβιασμού», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Morawiecki

Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία θα τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, ο πρωθυπουργός της χώρας Mateusz Morawiecki, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «το πιο ριζοσπαστικό σχέδιο από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.».
«Καλούμε όλους στην Ευρώπη να ακολουθήσουν τα βήματά μας», είπε ο Morawiecki.
Η Βαρσοβία προετοιμάζεται να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες εδώ και χρόνια.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, τα συμβόλαιά της με την Gazprom λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τα ανανεώσει.
Η Πολωνία θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με φυσικό αέριο από τη Νορβηγία μέσω του νέου αγωγού Baltic.
Επεκτείνει επίσης τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Świnoujście στη Βαλτική Θάλασσα και υπογράφει νέες συμβάσεις με περισσότερους προμηθευτές LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Όσον αφορά το πετρέλαιο, η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας Anna Moskwa είπε ότι η χώρα θα αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο που αντλείται στην Πολωνία μέσω του αγωγού Druzhba με αργό που θα παραδίδεται με δεξαμενόπλοιο σε έναν νέο τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Γκντανσκ.
«Η ικανότητα επαναφόρτωσης του τερματικού σταθμού είναι επί του παρόντος 36 εκατομμύρια τόνοι ετησίως και επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση αργού πετρελαίου των πολωνικών διυλιστηρίων», είπε.
Για να επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η Πολωνία ενημερώνει επίσης τον μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη ενεργειακής πολιτικής της για το 2040 με διατάξεις ενεργειακής ασφάλειας που απαιτούν ταχεία αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας.
«Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες χώρες της ΕΕ», είπε ο Morawiecki.
Αυτό είναι ένα «σκούντημα» στη Γερμανία, η οποία ήταν απρόθυμη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habek ζήτησε σήμερα οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.
«Όταν άλλοι στην Ευρώπη έβλεπαν τη Ρωσία ως εμπορικό εταίρο, ξέραμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ειδικά το φυσικό αέριο, ως εργαλείο εκβιασμού», είπε ο Morawiecki.
«Σήμερα αυτό το εργαλείο εκβιασμού έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολέμου» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Πολωνία λαμβάνει το 46% του φυσικού της αερίου, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακα της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Forum Energii.
Αυτό την καθιστά έναν από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικής ενέργειας στην Ε.Ε., μια άβολη θέση για την κυβέρνηση που θεωρεί τον εαυτό της βασικό σύμμαχο της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης