Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο του Volodymyr Zelensky το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών στην Αμβέρσα του Βελγίου

Στο στόχαστρο του Volodymyr Zelensky το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών στην Αμβέρσα του Βελγίου
Τα διαμάντια μπορεί να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο στον ίδιο βαθμό με τη συνεχιζόμενη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι κάτι που ο Zelensky μπορεί να αγνοήσει
Σχετικά Άρθρα

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Volodymyr Zelensky αναμένεται να μιλήσει στο βελγικό κοινοβούλιο αύριο, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2022, και στα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναφέρεται ότι αναμένεται να τους επιπλήξει για τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια που εισάγονται στη βελγική πόλη της Αμβέρσας.
Ο Zelensky έχει αποκτήσει την τρομερή φήμη ότι αντιμετωπίζει κατά μέτωπο «δυσάρεστες αλήθειες», είτε αυτές αφορούν τους Γερμανούς που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, είτε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban τον οποίον αμφισβητεί κατηγορηματικά σχετικά με τίνος την πλευρά έχει πάρει στον πόλεμο.
Έτσι, λοιπόν, οι Βέλγοι βουλευτές προετοιμάζονται για τον πρώην κωμικό να «εκμηδενίσει» τη συνεχιζόμενη εισαγωγή ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών στη βελγική πόλη της Αμβέρσας, ένα εμπόριο που πλουτίζει την Alrosa, μια μερικώς κρατική ρωσική επιχείρηση.
Τα διαμάντια μπορεί να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο στον ίδιο βαθμό με τη συνεχιζόμενη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι κάτι που ο Zelensky μπορεί να αγνοήσει.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο.
Πέρυσι, εξήγαγε ακατέργαστα διαμάντια αξίας 1,8 δισ. ευρώ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, σύμφωνα με τη φλαμανδική κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά την Αμβέρσα τον σημαντικότερο προορισμό εξαγωγών διαμαντιών από τη Ρωσία.
Στο προηγούμενο πακέτο κυρώσεων, η Ε.Ε. εισήγαγε απαγόρευση εξαγωγών για ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών που προέρχονται από τη Ρωσία.
Ωστόσο, πολιτικοί και ακτιβιστές πιέζουν την Ε.Ε. να προχωρήσει παραπέρα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ρωσικών διαμαντιών εξορύσσεται από την Alrosa.
Ο διευθύνων σύμβουλος Sergei Sergeevich Ivanov και ο πατέρας του, Sergei Borisovich Ivanov, πρώην επιτελάρχης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά όχι στην ευρωπαϊκή.
Συνολικά, η Alrosa είπε ότι εισέπραξε 4 δισ. δολάρια από την πώληση ακατέργαστων διαμαντιών το 2021.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Justice & Paix θέλει τώρα η Ε.Ε. να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.
«Για ηθικούς λόγους, ζητάμε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών», δήλωσε η Larisa Stanciu από την Justice & Paix.
"Το εμπόριο διαμαντιών είναι, έμμεσα, σημαντική χρηματοδότηση για αυτόν τον πόλεμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης