Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από Lagarde: Ο πόλεμος αυξάνει τους κινδύνους για την οικονομία - Η Ευρώπη μπαίνει σε μια δύσκολη φάση

Προειδοποίηση από Lagarde: Ο πόλεμος αυξάνει τους κινδύνους για την οικονομία - Η Ευρώπη μπαίνει σε μια δύσκολη φάση

H επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη

Για τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν για την οικονομία της ευρωζώνης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προειδοποιεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Όπως επεσήμανε, η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Η Lagarde αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς παράγοντες που πιθανόν να συμβάλουν στην ενίσχυση του πληθωρισμού: οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, υψηλότερες τιμές τροφίμων λόγω του κομβικού ρόλου της Ουκρανίας ως εξαγωγές σιταριού, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Ταυτόχρονα, ο πόλεμος εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη», πρόσθεσε η Lagarde και επεσήμανε την όξυνση του κλίματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές ενδεχομένως να καθυστερήσουν τις αγορές ενώ οι εταιρείες θέτουν σε αναμονή τις επενδύσεις.
«Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπλήρωσε «υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις και πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν».

Επιδείνωση κλίματος

Σύμφωνα με τη Lagarde, o πόλεμος αρχίζει να μειώνει την εμπιστοσύνη με δύο τουλάχιστον τρόπους:
Πρώτον, τα νοικοκυριά γίνονται πιο απαισιόδοξα και θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες τους. H εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 2020 και διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της.
Σύμφωνα με έρευνες σε εθνικό επίπεδο, οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο κόσμος αναμένει συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματός του (δηλαδή του εισοδήματός του μετά τον πληθωρισμό). Τα νοικοκυριά είναι πιθανόν να αποταμιεύουν λιγότερο κι αυτό θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος της διαταραχής. Έχουν όμως αναθεωρήσει προς τα κάτω και τις δαπάνες που προγραμματίζουν.
Δεύτερον, είναι πιθανό να επηρεαστούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ερευνών, η επιχειρηματική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα τον Μάρτιο, όμως οι προσδοκίες των επιχειρήσεων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους υποχώρησαν απότομα. Επίσης, επιδεινώθηκαν ξανά οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών, αντανακλώντας τις διαταράξεις από την πλευρά της προσφοράς στον τομέα της μεταποίησης.

Ομαλοποίηση πολιτικής

Εν μέσω της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τόσο το μέγεθος όσο και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί να τελειώσει μετά το γ' τρίμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η Lagarde επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει μόνο σταδιακά στις προσπάθειές της να ομαλοποιήσει την πολιτική ενόψει του μαινόμενου πληθωρισμού.
«Η σταδιακή στάση σημαίνει ότι θα κινηθούμε προσεκτικά και θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας καθώς βλέπουμε τις αντιδράσεις για τις ενέργειές μας», είπε η Lagarde. «Οποιεσδήποτε προσαρμογές στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μετά το τέλος των καθαρών αγορών μας στο πλαίσιο του (προγράμματος αγοράς ομολόγων) και θα είναι σταδιακές» τόνισε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης