Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι παγώνουν τις επιχειρήσεις στο Κίεβο - Σκεπτικισμός από HΠΑ: Η Μόσχα ανασυντάσσεται, δεν αποσύρεται από την Ουκρανία

Οι Ρώσοι παγώνουν τις επιχειρήσεις στο Κίεβο - Σκεπτικισμός από HΠΑ: Η Μόσχα ανασυντάσσεται, δεν αποσύρεται από την Ουκρανία
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος άφησε επίσης μια σκεπτικιστική νότα, λέγοντας ότι πρέπει να αναμένονται μεγάλες ρωσικές επιθέσεις σε άλλα μέρη της Ουκρανίας.
Σχετικά Άρθρα

Να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο αλλά και στον ουκρανικό Βορρά δεσμεύτηκε η Ρωσία, ενώ από την άλλη οι Ουκρανοί συμφώνησαν να τηρήσουν ένα καθεστώς ουδετερότητας.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την επίτευξης εκεχειρίας και εντέλει της επαναφοράς της ειρήνης.
Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης (29/3/2022) διεξήχθη -στην Κωνσταντινούπολη- ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με τον Ρώσο διαπραγματευτή, Vladimir Medinsky, να εκπέμπει θετικό μήνυμα μετά τις συνομιλίες κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin, και Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Mykhailo Podolyak, δήλωσε ότι η Κριμαία -που θεωρείται και ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών- θα είναι αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, η Ρωσία δεσμεύθηκε για σημαντική μείωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων πέριξ του Κιέβου αλλά και στην πόλη Τσερνίχιβ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνάντησης στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ άρχισε να καλλιεργείται θετικό κλίμα για τις συνομιλίες, εκτιμήσεις που ενίσχυσε και το γεγονός ότι τη ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η δε Ρωσία έχει παγώσει τις επιχειρήσεις της στα περισσότερα μέτωπα λόγω της σκληρής αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν ανακαταλάβει εδάφη.
Abranici.JPG

Κατά τ' αλλα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ η ρωσική οικονομία έχει χτυπηθεί από τις κυρώσεις των Δυτικών.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως παρά την κατάπαυση πυρός γύρω από το Κίεβο δεν έγινε καμία αναφορά για άλλες περιοχές που έχουν υπάρξει θέατρα σφοδρών μαχών, όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και η Σούμι, αλλά και η Χερσώνα…
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος άφησε επίσης μια σκεπτικιστική νότα, λέγοντας ότι πρέπει να αναμένονται μεγάλες ρωσικές επιθέσεις σε άλλα μέρη της Ουκρανίας.
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων από γύρω από το Κίεβο είναι αναδιάταξη, όχι απόσυρση...
Αλλάζουν ταχύτητες και πιθανώς επειδή απέτυχαν με την αρχική τους επίθεση», είπε ο αξιωματούχος.

Οι προτάσεις της Ουκρανίας

Πληροφορίες για την πρόταση της Ουκρανίας μεταφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ragip Soylu, με ανάρτηση του στο twitter.
Πιο αναλυτικά:

  1. Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία
  2. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.
  3. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα
  4. Putin, Zelensky θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Donbass. Σημειώνεται ότι η Ρωσία λέει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Donbass. Πώς πρόκειται να επικυρωθεί; 
  5. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους.

Podod.jpg
Abram1111.JPG
Εκκαθαρίσεις


Στη Μαριούπολη, που πολιορκείται για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του δημάρχου.
Σε τμήματα που τώρα κατέχονται από ρωσικά στρατεύματα, οι λίγοι κάτοικοι μοιάζουν με φαντάσματα ανάμεσα σε απανθρακωμένες πολυκατοικίες.
Αλλού, ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη στα περίχωρα του Κιέβου, στα βορειοανατολικά και στα νότια.
Μια περιοχή που ανακαταλήφθηκε σε δρόμο προς το χωριό Ρουσάνιβ ήταν γεμάτη με καμένα τανκς και κομμάτια ρωσικών στολών.
Τα γύρω σπίτια καταστράφηκαν. Ένας Ουκρανός με στολή έσκαβε ένα λάκκο για να θάψει τα απανθρακωμένα λείψανα ενός Ρώσου στρατιώτη.
Στη νότια πόλη Mykolaiv, ένας πύραυλος έσκασε μια τρύπα στο κεντρικό διοικητικό κτίριο. Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν.
Από την άλλη, ο Denis Pushilin, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Donetsk της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.
«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας.
Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Pushilin σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Donetsk.
Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας απέλασαν την Τρίτη δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, ορισμένοι για φερόμενη κατασκοπεία, σε μια συντονισμένη κίνηση όπως είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Η Ρωσία υποσχέθηκε αντίποινα.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις προθέσεις της Ρωσίας για «έξοδο» από το Κίεβο - Blinken: «Ίσως θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο»

Την επιφυλακτικότητα του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, λέγοντας πως μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία (29/3) δεν έχει δει κάποια πράξη από τη Μόσχα σχετικά με την αποχώρησή της από το Κίεβο.
Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ φέρεται να είχαν ενδείξεις πως οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την περιοχή του Κιέβου, όμως κάτι τέτοιο το διέψευσε άμεσα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Blinken είπε ότι δεν έχει δει σημάδια ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο», επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία.
«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Έχουμε επικεντρωθεί στο τελευταίο», δήλωσε ο Blinken σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Burita.
Ο Blinken προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο για άλλη μια φορά προσπαθεί να εκτρέψει και να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να πυροβολεί, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

Βρετανία: Θα κρίνουμε τον Putin από τις πράξεις του και όχι τα λόγια του

Η Βρετανία θέλει να δει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και θα κρίνει τα προκαταρκτικά βήματα προς μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία από τις πράξεις παρά από τα λόγια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Boris Johnson.
Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον ενθαρρύνθηκε από την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις περιμετρικά του Κιέβου και στη βόρεια Ουκρανία ως ένα βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο εκπρόσωπος τύπου του Johnson απάντησε πως "θα κρίνουμε τον Πούτιν και το καθεστώς του από τις πράξεις τους, όχι από τα λόγια τους".
"Υπάρχει μια κάποια μείωση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς περιμετρικά του Κιέβου, σε μεγάλο βαθμό διότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν με επιτυχία τις ρωσικές επιθέσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης", είπε σε δημοσιογράφους.
"Όμως, οι μάχες συνεχίζονται. Καταγράφονται σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές. Επομένως, δεν θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια".

Η Ουκρανία προτείνει, να γίνουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εγγυήτριες δυνάμεις

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία προτείνει την Διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Την δήλωση αυτή έκανε ο Arakhamia, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Σήμερα 29/3 κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας ότι «δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στην ρωσική πλευρά». «
Επιμένουμε, στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος…που έγινε με τον Μνημόνιο της Βουδαπέστης».
Σύμφωνα με τον Ααραχαμία, η συμφωνία αυτή πρέπει να συνιστά έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που πραγματικά θα λειτουργεί, όπου οι εγγυήτριες χώρες θα υποχρεούνται κατά αναλογία με το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες, σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής και θα παρέχουν την συνδρομή τους.
«Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης συμπεριλαμβάνεται, αλλά σ’ αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε ο ουκρανός διαπραγματευτής.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν.
Ο Arakhamia είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανία και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει την συγκατάθεση τους.
Παράλληλα ο ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, δεν διευθετούνται από αυτή την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης