Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος

Holzmann: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος
Την άποψή του πάντως συμμερίζονται και άλλοι σύμβουλοι της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος για να αυξήσει τα περιθώρια ελιγμών της, εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τις προβλέψεις, δήλωσε στην εφημερίδα Boersen Zeitung το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Robert Holzmann.
Ο Holzmann είπε ότι δύο αυξήσεις τριμήνου θα διευρύνουν τις μελλοντικές επιλογές πολιτικής της ΕΚΤ και θα βοηθήσουν στην αποφυγή της ανάγκης να γίνουν πιο απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού αργότερα.
«Αν στο τέλος του έτους το επιτόκιο καταθέσεων δεν ήταν ήδη στο 0%, θα ήταν πολύ αργά», είπε.
«Εάν ο πληθωρισμός δεν αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο, θα μπορούσαμε απλώς να παραμείνουμε στο 0%», συμπλήρωσε.
Την άποψή του πάντως συμμερίζονται και άλλοι σύμβουλοι της ΕΚΤ.
Ο Ολλανδός Klaas Knot είπε επίσης ότι είναι πιθανές δύο αυξήσεις φέτος, ενώ ο Γερμανός Joachim Nagel είπε ότι οι αυξήσεις δεν πρέπει να αναβληθούν.
Ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank Axel Weber προσχώρησε μαζί τους, επαναλαμβάνοντας ότι και ο Holzmann.
Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο Holzmann είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι τώρα πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ για το 2022.
Τέλος, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Pablo Hernandez De Cos είπε ότι η επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εμπιστοσύνη -και, στη συνέχεια, την κατανάλωση και τις επενδύσεις- υποστηρίζοντας μόνο σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, επισήμανε τις πιέσεις τιμών που τροφοδοτεί ο πόλεμος.
Συγκεκριμένα, είπε ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους «θα προκαλέσει μια πρόσθετη αύξηση των πληθωριστικών εντάσεων που ήδη βλέπουμε», προειδοποιώντας για «πολύ σημαντική άνοδο» στα στοιχεία του Μαρτίου που αναμένονται την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης