Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη πτώση, άνω του -5% για το πετρέλαιο, λόγω ελπίδων για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μεγάλη πτώση, άνω του -5%  για το πετρέλαιο, λόγω ελπίδων για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας
Tο αργό πετρέλαιο brent υποχώρησε κατά -5,53% στα 104,08 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε -κατά 5,58% στα 100,55 δολάρια το βαρέλι.

Σε σημαντική πτώση πέρασαν οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αφενός επειδή διαγράφηκε ελπίδα ειρήνευσης ή έστω εκεχειρίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αφετέρου επειδή τα διαδοχικά lock down της Κίνας, με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας του Covid 19, μείωσαν τη συνολική ζήτηση.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη μέρα καθώς η Ρωσία χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και τα νέα lockdown της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων.
Έτσι το αργό πετρέλαιο brent υποχώρησε κατά -4,7% στα 104,3 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε -κατά 5,58% στα 100,55 δολάρια το βαρέλι.
brent_14.JPG
Και οι δύο δείκτες αναφοράς του πετρελαίου έχουν χάσει δηλαδή μέσε σε λίγες ώρες ένα 7%, με αφετηρία τη συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Τουρκία για τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μετά από ένα μήνα πολεμικής σύγκρουσης και με αφορμή το ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως  «εποικοδομητικές».
Στις συνομιλίες αυτές, η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.
«Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά χάρη στις προσδοκίες για αποτελέσματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων»  δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν διαταράξει την παγκόσμια προσφορά  πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν επίσης πίεση μετά τα νέα lockdown που επέβαλαν οι κινέζικες αρχές στη Σαγκάη για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων covid 19.
Η επιλογή για επιβολή lock down έπληξε τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαγκάη αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης