Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Μειωμένες κατά 26% οι εξαγωγές πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα

Ρωσία: Μειωμένες κατά 26% οι εξαγωγές πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 11,08 εκατομμύρια bpd την εβδομάδα έως τις 23 Μαρτίου, μειωμένη κατά μόλις 0,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 26,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ποσοστιαία μείωση προκύπτει από τις μέσες ημερήσιες αποστολές περίπου 3,63 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), μεταξύ 17 και 23 Μαρτίου.
Ενώ οι περισσότερες δυτικές χώρες -με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο- δεν έχουν επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, πολλοί αγοραστές στην Ευρώπη και τη Δύση προσπάθησαν να αποφύγουν τις ρωσικές αποστολές εν μέσω ανησυχιών για μελλοντικά εμπάργκο ή/και κυρώσεις αλλά και ως προφύλαξη «αυτοκυρώσεων» εν μέσω δημόσιας πίεσης να σταματήσει η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Ενώ οι θαλάσσιες εξαγωγές από τη Ρωσία φαίνεται να έχουν ήδη πληγεί από την απροθυμία των δυτικών να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη την εβδομάδα από 17 Μαρτίου έως 23 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα δεδομένα του κλάδου.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 11,08 εκατομμύρια bpd την εβδομάδα έως τις 23 Μαρτίου, μειωμένη κατά μόλις 0,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ρωσία θα πρέπει να διακόψει μέρος της παραγωγής πετρελαίου της, καθώς δεν θα μπορεί να πουλήσει όλες τις ποσότητες που εκτοπίστηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές σε άλλες περιοχές, με τη ρωσική παραγωγή αργού να μειώνεται και να παραμένει σε ύφεση για τουλάχιστον τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε η Standard Chartered.
Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου έχουν ήδη δηλώσει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, είτε άμεσα, είτε μέσω σταδιακής κατάργησης των αγορών το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022.
Στο μεταξύ, οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία έχουν αυξηθεί από την αρχή του μήνα, καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, ανάγκασαν τους έμπορους στην Ευρώπη να αποφεύγουν τα ρωσικά φορτία, ανέφεραν οι Financial Times στα μέσα Μαρτίου, επικαλούμενοι στοιχεία από την Kpler.
Ο μέσος ημερήσιος ρυθμός αγορών αργού ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία ανήλθε σε 360.000 bpd και ήταν τετραπλάσιος από τον ρυθμό ημερήσιων αγορών πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης