Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομοσπονδιακός δικαστής κατηγορεί τον Trump για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

Ομοσπονδιακός δικαστής κατηγορεί τον Trump για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016
«Εάν το σχέδιο είχε λειτουργήσει, θα είχε οριστικά τερματίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υπονομεύοντας την αμερικανική δημοκρατία και το Σύνταγμα», έγραψε ο δικαστής
Σχετικά Άρθρα
Ο ομοσπονδιακός δικαστής David Carter λέει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επιχείρησε το 2016 ένα πραξικόπημα «με αναζήτηση νομικού υπόβαθρου» προκειμένου να εμποδίσει την επιβεβαίωση της νίκης του Προέδρου Joe Biden στο Εκλογικό Σώμα από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ο δικαστής Carter έγραψε σε δικαστική απόφαση ότι ο Trump με τον σύμμαχό του τον δικηγόρο John Eastman, «ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ανατροπή των δημοκρατικών εκλογών, μια ενέργεια άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία»
Ο Ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump πιθανότατα παραβίασε το νόμο επιχειρώντας «διεφθαρμένα» να εμποδίσει την επιβεβαίωση της νίκης του Εκλογικού Σώματος του προέδρου Joe Biden από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ο Eastman είχε γράψει ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε λεπτομερώς πώς ο αντιπρόεδρος Mike Pence μπορούσε να απορρίψει την πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του Biden στη συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.
«Η εκστρατεία τους … ήταν ένα πραξικόπημα σε αναζήτηση μιας νομικής θεωρίας», έγραψε ο Carter στην απόφασή του.
«Εάν το σχέδιο είχε λειτουργήσει, θα είχε οριστικά τερματίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υπονομεύοντας την αμερικανική δημοκρατία και το Σύνταγμα», έγραψε ο δικαστής.
«Εάν η χώρα δεν δεσμευτεί να διερευνήσει και να επιδιώξει την ποινή για τους υπεύθυνους, το Δικαστήριο φοβάται ότι η 6η Ιανουαρίου θα επαναληφθεί».
Τα καυστικά σχόλια του Carter ήρθαν με την απόφασή του να διατάξει τον Eastman να αποκαλύψει 101 έγγραφα στην ειδική επιτροπή της Βουλής.
Ο Eastman είχε μιλήσει σε μια συγκέντρωση για τον Trump που πραγματοποιήθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο νωρίτερα εκείνη την ημέρα (6/1/2016), όπου ο τότε πρόεδρος και οι σύμμαχοί του κάλεσαν το Κογκρέσο και τον Pence να εμποδίσουν τη νίκη του Biden.
Λίγο αργότερα, ένας ομάδες υποστηρικτών του Trump εισέβαλαν στο συγκρότημα του Καπιτωλίου και κατέκλυσαν τις αίθουσες του Κογκρέσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης