Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος - Ουκρανία: «Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη» παραδέχεται ο δήμαρχος - Oι Ουκρανοί ανακατέλαβαν 2 πόλεις

Πόλεμος - Ουκρανία: «Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη» παραδέχεται ο δήμαρχος - Oι Ουκρανοί ανακατέλαβαν 2 πόλεις
Οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες, ενώ έχουν εκτοπίσει επίσης μεγάλο αριθμό ανθρώπων
Σχετικά Άρθρα

Ο δήμαρχος του Ιrpin, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.
«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιrpin απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.
«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».
Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν επίσης την πόλη Trostyanets, νότια της Σούμι, από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ τη Δευτέρα.
trofmzrf_3uuaahstb.jpg
«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν πίσω το έδαφος», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Στο μεταξύ, σ
τα χέρια των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον η Μαριούπολη, σύμφωνα με τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης.
Συγκεκριμένα, ο Boychenko δήλωσε σήμερα Δευτέρα 28/3, σύμφωνα με το CNN, πως η πόλη αυτή βρίσκεται πλέον «στα χέρια των κατακτητών», έπειτα από μία σκληρή πολιορκία πολλών ημερών κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις την «ισοπέδωσαν».
Οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες, ενώ έχουν εκτοπίσει επίσης μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
«Δεν είναι τα πάντα εντός των δυνάμεών μας», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Boychenko, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση της Ουκρανίας, όπως μεταδίδεται σε δημοσίευμα του CNN.
«Δυστυχώς, βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών σήμερα», πρόσθεσε.
2022-03-27T175027Z_202962387_RC20BT9Y5K4O_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-MARIUPOL-1024x684.jpg
Ρωσικός πύραυλος έπληξε δεξαμενή πετρελαίου στη Ρίβνε, λέει ο κυβερνήτης της περιοχής

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά την οποία χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου στην περιοχή.
Σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κοβάλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στο σημείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη ρωσικών drones στην ίδια περιοχή ενώ σειρήνες ακούστηκαν λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ της Δευτέρας στη Λβιβ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτόμιρ της Ουκρανίας, που χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτούν τον ουκρανικό στρατό που υπερασπίζεται τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ο ρωσικός στρατός έπληξε 42 ουκρανικούς στόχους

Πλήρης εκκένωση της πόλης 

Ο δήμαρχος κάλεσε για μια πλήρη εκκένωση της πόλης, ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες που έχουν παραμείνει εκεί.
Η πόλη αυτή είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σήμερα έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση». «Και είναι πολύ τρομακτικό», είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης.
Δεν έχει γίνει σαφές έαν σημειώνονται ακόμη μάχες εντός της πόλης.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Εκπρόσωπος δημάρχου Μαριούπολης: Νεκροί 5.000 άνθρωποι

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημάρχου.
Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Βίντεο με τη σημαία της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης


Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Τσετσένων, ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του στη Μαριούπολη, όπως λέει ο ίδιος.

Το σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτηση του Καντίροφ αναφέρει: «Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης μετά τον καθαρισμό των γειτονιών από τους ναζί εξτρεμιστές». 
aftermath-of-airstrike_mariupol-ukraine_19march2022_wv3-edit_wide-4463a55ff2deacd9ac849d55b12093672afdbfd1-s1100-c50.jpg61274870_303.jpg
Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.
Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.
«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.
«Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης