Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην Ουκρανία - Ο S&P 500 στο +0,71%, ο Dow +0,27%

Θετικά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην Ουκρανία - Ο S&P 500 στο +0,71%, ο Dow +0,27%
Στάση αναμονής από τους επενδυτές στη Wall Street…
Σχετικά Άρθρα

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα 28 Μαΐου, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στην Ουκρανία και τον νέο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία, που διεξάγεται αύριο 29/3 στην Κωνσταντινούπολη.
Αν μη τι άλλο, η παγκόσμια κοινότητα ευελπιστεί -32 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής- να υπάρξουν κάποια πρώτα αισιόδοξα μηνύματα που θα οδηγήσουν αρχικά στην κατάπαυση του πυρός και κατόπιν σε μια συμφωνία που θα βάλει και οριστικά τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις. 
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,27%, στις 34.955 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση 0,71%, στις 4.575 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq παρουσίασε άνοδο 1,31%, στις 14.354 μονάδες  
φδγδσφασδφασδφσδφααδσφασδφαδφα.JPG
Στα μάκρο, μειώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, μετά το ρεκόρ που κατέγραψε τον περασμένο μήνα, καθώς οι εξαγωγές ανέκαμψαν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,9%, στα 106,6 δισ. δολάρια, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,2% στα 157,2 δισ. δολάρια με οδηγό τον κλάδο των τροφίμων.
Το στοιχείο αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στα εμπορεύματα, με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην επιδείνωση της πανδημίας της covid-19 στην Κίνα και στο πιθανό πλήγμα στη ζήτηση.
Το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρεί 3,4% στα 113,38 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 3,8% στα 109,58 δολ. το βαρέλι.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) υποχωρεί 3% στα 97,5 ευρώ.

Στα ομόλογα, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς -για πρώτη φορά μετά το 2006- σημειώθηκε αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε 2,6361% στις 12:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ η απόδοση του 30ετούς υποχωρούσε κατά περίπου 1 μονάδα βάσης σε 2,6004%. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης σε 2.3805% και του 10ετούς ενισχυόταν κατά 1 μονάδα βάσης σε 2,5066%.
Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί περισσότερο από του 30ετούς μετά το 2006 (δύο χρόνια πριν την Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση).
Ωστόσο, το βασικό spread που παρακολουθούν οι traders (εκείνο του 2ετούς και τους 10ετούς) παραμένει θετικό επί του παρόντος.
Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα έχει προηγηθεί πολλών από τις υφέσεις που γνώρισε η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά όχι όλων. Κι αυτό διότι οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης.
Η Sunaina Sinha Haldea από τη Raymond James δήλωσε στο CNBC ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν» για μια αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης.
«Παρά τo momentum στην αγορά μετοχών, δεν μπορείτε να αποφύγετε το γεγονός ότι η ομαλή προσγείωση φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή από ό,τι πριν από έναν μήνα», είπε, αναφερόμενη στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού.
ομολογα.JPG
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο Vadym Denysenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, χαμηλώνει τις προσδοκίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αναμένεται να αρχίσουν την Τρίτη 29/3 στην Τουρκία.
«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στα κύρια ζητήματα» ανέφερε ο Denysensko, τη στιγμή που στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ελπίδα οι νέες αυτές συνομιλίες να συμβάλλουν στην επιστροφή της ειρήνης και της κανονικότητας στην Ουκρανία.
Πάντως ο Zelensky επισήμανε για ακόμα μια φορά πως η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες για την Ουκρανία.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 1,9% στις 2.438 μονάδες.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,8%, στις 14.417 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,14%, στις 7.473 μονάδες.
Στις 6.589 μονάδες με άνοδο 0,54% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με άνοδο 0,63%, στις 24.712 μονάδες.
σδσφσδφσ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης