Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισκιάζει τις γαλλικές εκλογές (10/4) - Σαφές προβάδισμα του Macron

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισκιάζει τις γαλλικές εκλογές (10/4) - Σαφές προβάδισμα του Macron
Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου του 2022
Σχετικά Άρθρα

Με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις δύο εβδομάδες, η πολιτική συζήτηση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω των σχέσεων τους με τη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Emmanuel Macron, έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απουσία του από την προεκλογική εκστρατεία. Και το πιο σημαντικό από όλα: ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, εντείνοντας τις ανησυχίες και στη Γαλλία σχετικά με το κόστος διαβίωσης.
«Αυτή η εκστρατεία είναι περίεργη αλλά και ιδιαίτερη με κάποιο τρόπο» είπε ο Clement Beaune, υπουργός Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γαλλίας και υποστηρικτής του Macron.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο Macron εξελέγη για πρώτη φορά το 2017, οι πολίτες δεν τον γνώριζαν. «Τώρα ο γαλλικός λαός τον γνωρίζει» είπε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι τόσο ενεργός στην προεκλογική του εκστρατεία.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Macron θα προηγηθεί με 28% στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου 2022, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το κόμμα της Marine Le Pen με 19% και το κόμμα του Jean-Luc Melenchon με 14%.
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειχναν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι ο Macron επρόκειτο να κερδίσει τον πρώτο γύρο με 25% και η Le Pen ερχόταν δεύτερη με 17% των ψήφων. Η ευρωπαϊκή κρίση ασφάλειας που ακολούθησε ώθησε τη δημόσια υποστήριξη προς τον Macron στο 30% πριν πέσει στο σημερινό 28%.
«Ο Emmanuel Macron διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Ωστόσο, η αρχική ώθηση στην στήριξη του μετά την έναρξη της εισβολής του Putin στην Ουκρανία έχει σε μεγάλο βαθμό μετριαστεί», αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Macron θα επανεκλεγεί στο δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.
«Παρ' όλο που η πανδημία επιβράδυνε προσωρινά τη μεταρρυθμιστική του δυναμική και συνέβαλε σε μια σημαντική στροφή από τη δημοσιονομική εξυγίανση, διατηρούμε τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση μας ότι η Γαλλία οδεύει προς μια χρυσή δεκαετία ταχύτερης ανάπτυξης», είπε επίσης ο Schmieding, με βάση τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Macron τόσο ως υπουργός Οικονομίας όσο και ως πρόεδρος της Γαλλίας.
Ανατροπή σημειώνεται για τα κόμμα της ακροδεξιάς. Ειδικότερα, ο Eric Zemmour, ένα νέο πρόσωπο στη γαλλική πολιτική σκηνή, υποχώρησε 4 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται πλέον να είναι εκτός των τριών πρώτων υποψηφίων στον πρώτο γύρο.
Ο Zemmour είπε ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν διασυνδέσεις με τη Γαλλία θα πρέπει να λάβουν βίζα, αλλά υπερασπίστηκε διαφορετικούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο με βάση τη θρησκεία τους. Πριν υποβάλλει την υποψηφιότητα του, ο Zemmour είπε επίσης ότι θα ήθελε ένας «Γάλλος Putin» να ηγηθεί της χώρας.
Παράλληλα, η Marine Le Pen, υποψήφια για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, έχει ανακτήσει κάποια στήριξη για τα σχόλιά της σχετικά με το κόστος ζωής και τα πιο μετριοπαθή σχόλιά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αρχικά είχε επικρατήσει αμηχανία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα της όχι μόνο έλαβε κεφάλαια από ρωσικές τράπεζες, το 2014, αλλά τύπωσε επίσης μια σειρά από προεκλογικά φυλλάδια με φωτογραφία της ίδιας και του Ρώσου προέδρου.
«Ο (ευρωπαϊκός) σκεπτικισμός δεν είναι ο ίδιος όπως πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Beaune στο CNBC σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017.
«Η βαθιά πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν η Ευρώπη να επιβιώσει, ειδικά τώρα με φόντο έναν πόλεμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης