Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλούν να αποχωρήσουν από τη χώρα οι πέντε μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες

Απειλούν να αποχωρήσουν από τη χώρα οι πέντε μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες
Τεταμένες οι σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών στη Μεγάλη Βρετανία ενόψει των αυριανών αποφάσεων της Διατραπεζικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το διαχωρισμό καταναλωτικών και επενδυτικών κλάδων των τραπεζών.
Ο Υπουργός Οικονομικών George Osbourne μαζί με τον Υπουργό Επιχειρηματικότητας Vince Cable πιέζουν προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των κεφαλαίων επειδή πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από επιχειρηματικές δραστηριότητες αμφιβόλου αξιοπιστίας στις οποίες θα προχωρήσουν τα επενδυτικά... παρακλάδια των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η HSBC, η Barclays, η Standard Chartered, η RBS και η Lloyds απείλησαν την κυβέρνηση ότι προτιμούν να προχωρήσουν σε ενέργειες για να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία παρά να αποδεχτούν τις αλλαγές που μεθοδεύονται.
Ο John Vickers, πρώην στέλεχος της Bank of England υπαινίχθηκε ότι το πλαίσιο μιας αναμφίβολα μεγάλης μεταρρύθμισης που επιχειρείται είναι αρκετά θολό και υπάρχουν αρκετά γκρίζα σημεία. Αναρωτήθηκε μάλιστα ο ίδιος δημοσίως εάν αυτός ο διαχωρισμός ισχύει και για τους πελάτες κάθε βρετανικής τράπεζας, αν δηλαδή πρέπει και οι ίδιοι οι πελάτες να διαχωρίσουν τις καταθετικές από τις επενδυτικές δραστηριότητες σε διαφορετικούς λογαριασμούς.
Τέτοια προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα αλλά οι μεγάλες τράπεζες στο Νησί στέκονται κυρίως στη ζημιά στη ρευστότητα που θα τους προκαλέσει αυτή η απόφαση και κάνουν έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να σκεφτεί την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, η οποία αναμφισβήτητα θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των υπόλοιπων τραπεζών εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Διαφορετικά σκέφτονται σοβαρά να κάνουν πράξη την απειλή τους, να αποχωρήσουν δηλαδή από τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός David Cameron είχε αφήσει ανοικτό το ζήτημα πριν τις εκλογές αλλά ο Υπουργός Οικονομικών George Osbourne επέμεινε στην εφαρμογή της ρύθμισης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο για να υπάρχουν, όπως τόνιζε, σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε λιανικά τραπεζικά προϊόντα και τραπεζικές επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι ο Osbourne είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του proprietary trading, της επένδυσης δηλαδή στις αγορές των ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή των κερδών τους, εκ μέρους των παγκοσμιοποιημένων τραπεζών που έχουν κύρια έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης