Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικά αντίποινα στις ελβετικές κυρώσεις με κατασχέσεις πολυτελών ρολογιών

Ρωσικά αντίποινα στις ελβετικές κυρώσεις με κατασχέσεις πολυτελών ρολογιών
Τα πανάκριβα ελβετικά ρολόγια Audemars Piguet κατασχέθηκαν από τις τοπικές εγκαταστάσεις της εταιρείας από ειδικούς πράκτορες της FSB της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Πολυτελή ρολόγια Audemars Piguet αξίας εκατομμυρίων δολαρίων κατέσχεσαν Ρώσοι πράκτορες στη Μόσχα ως προφανή αντίποινα για τις ελβετικές κυρώσεις που απαγορεύουν τις εξαγωγές πολυτελών ειδών, γράφει η ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν ένα εμπιστευτικό υπόμνημα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας, αναφέρει ότι τα πανάκριβα ελβετικά ρολόγια κατασχέθηκαν από τις τοπικές εγκαταστάσεις της εταιρείας από ειδικούς πράκτορες της FSB της Ρωσίας.

Άρση της ουδετερότητας

Η Ελβετία, η οποία φιλοξενεί πολλές από τις κορυφαίες μάρκες ρολογιών στον κόσμο, εγκατέλειψε την παραδοσιακή της ουδέτερη στάση και ανταποκρίθηκε στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευαν τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Απάντηση

Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν τελωνειακές παραβάσεις ως τον λόγο που κατασχέθηκαν τα ρολόγια Audemars Piguet, ωστόσο αξιωματούχοι του τμήματος Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσαν ότι η κίνηση ήταν «πιθανότατα ένα αυθαίρετο κατασταλτικό μέτρο ως απάντηση στις κυρώσεις».
Εκπρόσωπος της ελβετικής ωρολογοποιίας ανέφερε στο Bloomberg ότι η εταιρεία διέκοψε τις εξαγωγές αλλά και όλες τις δραστηριότητες λιανικής στη Ρωσία.

Αβεβαιότητες και ρυθμιστικά μέτρα

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε επίσης στο Bloomberg, ότι η ελβετική πρεσβεία στη Μόσχα παρέχει υποστήριξη σε εταιρείες στη Ρωσία σε συντονισμό με άλλα τμήματα και ότι «κατά τη διάρκεια των κυρώσεων και των ρωσικών αντίμετρων, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλές αβεβαιότητες και ρυθμιστικά μέτρα».

Η ελβετική ωρολογοποιία

Η Audemars Piguet ιδρύθηκε από τον Jules Louis Audemars και τον Edward Auguste Piguet στο Vallée de Joux το 1875, αποκτώντας το όνομα Audemars Piguet & Cie το 1881.
Και διατηρείται υπό οικογενειακό έλεγχο.
Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες ανεξάρτητες ελβετικές μάρκες ρολογιών, μαζί με την Patek Philippe και τη Rolex.

Εξαγωγές

Η Ρωσία ήταν η 17η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά ελβετικών ρολογιών το 2021, αντιπροσωπεύοντας 260 εκατομμύρια φράγκα (380 εκατομμύρια δολ.) αποστολών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης