Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρεμλίνο: Ο Biden δεν αποφασίζει ποιος κυβερνά τη Ρωσία – Τα «μάζεψε» ο Λευκός Οίκος: Δεν καλούμε σε «αλλαγή καθεστώτος»

Κρεμλίνο: Ο Biden δεν αποφασίζει ποιος κυβερνά τη Ρωσία – Τα «μάζεψε» ο Λευκός Οίκος: Δεν καλούμε σε «αλλαγή καθεστώτος»
Ανeβαίνουν οι τόνοι της λεκτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας - H απάντηση στην απρέπεια Biden
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ρωσία, ανέφερε το Κρεμλίνο στην πρώτη αντίδραση μετά την δήλωση Biden ότι ο Vladimir Putin δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 26 μαρτίου.
Πρόκειται για μια δήλωση πρωτοφανή για τα δεδομένα των διπλωματικών σχέσεων καθώς καλεί ευθαρσώς σε αλλαγή καθεστώτος (γι’ αυτό ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ανασκευάσει) και ταυτόχρονα απομακρύνει τους όποιους διαύλους για την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Πρωτοφανής δήλωση 

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο κ. Biden», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι επιλογή μόνο του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε από την Πολωνία ότι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν πρέπει να είναι πλέον ηγέτης της χώρας του.
«Για όνομα του θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Joe Biden στο κλείσιμο της ομιλίας του στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

Γιατί «ξέφυγε» ο Biden;

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για την μακράν πιο άμεση τοποθέτηση που έχει Biden περί του καθεστώτος στη Ρωσία και δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση απέναντι στη Μόσχα ενώ ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει το περασμένο διάστημα ότι η απομάκρυνση του Putin από την εξουσία δεν είναι στόχος των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, ο ΥΠΕΞ Antony Blinken είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «για εμάς, δεν θέμα η αλλαγή καθεστώτος.
Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει».

H υπαναχώρηση 

Καθώς οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν τη διπλωματική απρέπεια της δήλωσης αλλά και μην επιθυμώντας να κλείσουν όλες τις διπλωματικές οδούς με τη Ρωσία έσοευσαν να … ακυρώσουν τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Biden δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε ότι ο Vladimir Putin  "δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία", στην ομιλία του στην Πολωνία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Putin να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή.
Δεν συζητούσε για την εξουσία του Putin στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης