Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα με το «βλέμμα» στραμμένο σε Fed και Ουκρανία - Ο S&P 500 +0,5%, στο -0,16% ο Nasdaq

Μεικτά πρόσημα με το «βλέμμα» στραμμένο σε Fed και Ουκρανία - Ο S&P 500 +0,5%, στο -0,16% ο Nasdaq
Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις

Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ την Παρασκευή 25 Μαρτίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην άνοδο των επιτοκίων όσο και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γεγονός αποτελεί πλέον η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (ως αντίδραση στα σχέδια περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ), η Δύση επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και ανακοίνωσε σχεδιασμό περί απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Τελικά, ανακοινώθηκε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, αλλά τα σχέδια για την απεξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία υλοποιούνται με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,44%, στις 34.861 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,51%, στις 4.543 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,16%, στις 14.169 μονάδες.
sfsfsfsfsfsfffffffffffffffffff.JPG
Σε επίπεδο εβδομάδας και οι τρεις δείκτες «έκλεισαν» σε υψηλότερα επίπεδα: Ο Dow κέρδισε +0,3%, o S&P 500 +1,8%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε ράλι +2%.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 είναι τώρα 3,9% υψηλότερα
Η ανάκαμψη συνεχίστηκε παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα επιτόκια εκτοξεύονται, με τη Fed να ετοιμάζεται για αρκετές αυξήσεις μέσα στο 2022.
«Οι μετοχές έχουν ανοδική τροχιά παρά τις ανησυχίες για την επικείμενη συσφιγκτική πολιτική της Fed και τον στασιμοπληθωρισμό, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.
Παράλληλα, το αμερικανικό δεκαετές σκαρφάλωσε σε υψηλό πολλών ετών, στο 2,5%, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν επιθετική νομισματική σύσφιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χρηματοοικονομικές μετοχές σημείωσαν αύξηση.
Η Bank of America και η Wells Fargo σημείωσαν άνοδο 1,5% και 2,4%, αντίστοιχα.
Από την άλλη, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν, επιβαρύνοντας τον Nasdaq.
Το Zoom υποχώρησε 3,2% και το DocuSign έχασε 3,9%.

Στα μάκρο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υποσχέθηκε τη Δευτέρα να είναι σκληρός απέναντι στον πληθωρισμό.
Ο Powell τη Δευτέρα σημείωσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να αλλάξουν από τις παραδοσιακές κινήσεις του τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας σε πιο επιθετικές αυξήσεις κατά μισή μονάδα, εάν χρειαστεί.
Τα σχόλια του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας οδήγησαν τη Wall Street να αυξήσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, με εταιρείες από την Goldman Sachs έως την Bank of America να κάνουν αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις μελλοντικές συνεδριάσεις της Fed φέτος.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναζητούν σημάδια ότι η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά, εν μέσω προσδοκιών για μια πιο επιθετική Fed.
Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη - το τελευταίο σημάδι μιας ανθεκτικής αγοράς εργασίας.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαρτίου την επόμενη εβδομάδα θα δείξει παρόμοια ισχύ.
Οι traders έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στην Ευρώπη καθώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε την Παρασκευή μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης