Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντός σχεδιασμού η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Τι υποστηρίζει η Μόσχα - Οι στόχοι και οι απώλειες

Εντός σχεδιασμού η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Τι υποστηρίζει η Μόσχα - Οι στόχοι και οι απώλειες
Η επιχείρηση στην Ουκρανία προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο, λένε οι Ρώσοι
Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με το σχέδιο προχωρά η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, με τους κύριους στόχους του πρώτου σταδίου της να έχουν επιτευχθεί συνολικά., όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 25 Μαρτίου από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τους Ρώσους επιτελείς, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες:
Η αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, το ναυτικό έπαψε να υπάρχει ενώ δεν έχουν απομείνει οργανωμένες εφεδρείες.
Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του Donbass έχει ήδη απελευθερωθεί. 

Αξιολόγηση

«Γενικά, τα κύρια στάδια της α’ φάσης της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο α’ αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Sergey Rudskoi, εξηγώντας ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, κάτι που επιτρέπει εστίαση στην απελευθέρωση του Donbass.
Ο ρωσικός στρατός απέκλεισε μια σειρά από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας: το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι και το Νικολάεφ.
Υπό τον πλήρη έλεγχό του βρίσκεται η Χερσώνα και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Zaporozhye.
«Τόσο το κοινό όσο και οι μεμονωμένοι ειδικοί αναρωτιούνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων.
Αρχικά, δεν σχεδιάζαμε να εισβάλουμε σε αυτές.
Θέλαμε να αποτρέψουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων». θυμάται ο Rudskoi, προσθέτοντας:
«Σε κάθε περίπτωση, τα ρωσικά όπλα, είπε, έδειξαν «υψηλή ακρίβεια, αξιοπιστία και δυνατότητα επιχειρησιακής χρήσης».
Κατά τη διάρκεια του μήνα της επιχείρησης, 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.  

Ουκρανικές απώλειες


Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς από την αρχή της επιχείρησης είναι ανεπανόρθωτες, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ξεπέρασαν τις 14 χιλιάδες
Οι δε Ουκρανοί συνολικά έχουν χάσει περίπου 30 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς.
Αυτό είναι το 11,5% του δυναμικού τους.
Η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας «έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά» και οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας «έπαψαν να υπάρχουν», είπε ο Rudskoi. 
Και οι 24 σχηματισμοί των χερσαίων δυνάμεων, είπε, υπέστησαν «σημαντικές απώλειες».
Επίσης, η Ουκρανία δεν έχει οργανωμένα αποθέματα και η αποκατάσταση των χτυπημάτων μέσω εδαφικής άμυνας αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.
Η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της: 65,7% των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων, το 42,8% των πυροβόλων πυροβολικού και των όλμων, το 30,5% των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και το 82% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1.
Το 85% των πυραύλων Tochka-U έχει εξαλειφθεί.
Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και τα μισά ελικόπτερα καταστράφηκαν ενώ από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 μόνο ένα είναι εν ενεργεία.
Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε 16 στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανίας και κατέστρεψε 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια, όπου βρισκόταν έως και το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πυρομαχικών. 

Η κατάσταση στο Donbass

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σημαντικό τμήμα της επικράτειας των περιοχών του Donetsk και του Luhansk απελευθερώθηκε: το 54% και το 93%, αντίστοιχα, 276 οικισμοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο της λαϊκής πολιτοφυλακής των δημοκρατιών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Donbass έχουν χάσει το ένα τέταρτο του προσωπικού τους - περίπου 16 χιλιάδες άτομα, με 7 χιλιάδες να σχετίζονται με ανεπανόρθωτες απώλειες.
Oι μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Severodonetsk και του Lisichansk.
Οι επιχειρήσεις στη Μαριούπολη συνεχίζονται και μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη δυτικά του Donetsk.
Πάνω από 23 χιλιάδες άνθρωποι από 37 χώρες εξέφρασαν την προμηθεία τους να πολεμήσουν στο Donbass και η Μόσχα συνέστησε στην ηγεσία των δημοκρατιών να δεχτεί αυτή τη βοήθεια, που αρνήθηκε.
«Έχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα», εξήγησε ο Rudskoy.
Η Ρωσία παραδίδει λάφυρα πολέμου στις λαϊκές δημοκρατίες.
Συγκεκριμένα, έχουν ήδη παραλάβει 113 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 138 αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin και 67 εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW. 

«Δυτική βοήθεια στο Κίεβο»

Από την έναρξη της επιχείρησης, οι δυτικές χώρες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 100 πυροβόλα, σχεδόν 900 φορητά συστήματα αεράμυνας και 3.800 αντιαρματικά όπλα.
«Θεωρούμε τεράστιο λάθος την παροχή όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.
Αυτό παρατείνει τη σύγκρουση, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της επιχείρησης.
Ο πραγματικός σκοπός τέτοιων προμηθειών δεν είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Rudskoi.
Η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την πιθανή προμήθεια αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο, και επίσης θα «ανταποκριθεί κατάλληλα» εάν δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τόνισε.
Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων και μαχητών στην Ουκρανία, που έφτασε τις 6,6 χιλιάδες, άρχισε να μειώνεται - όχι μόνο λόγω των χτυπημάτων ακριβείας κατά των βάσεων και των στρατοπέδων εκπαίδευσης τους, αλλά και επειδή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τον Rudskοy, την περασμένη εβδομάδα δεν έφτασε ούτε ένας ξένος μισθοφόρος στο ουκρανικό έδαφος, ενώ 285 μαχητές διέφυγαν. 

Ανθρωπιστική πτυχή

Από την έναρξη της επιχείρησης, η Ρωσία έχει απομακρύνει σχεδόν 420.000 ανθρώπους από το Ντονμπάς και την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το ένα πέμπτο από αυτά είναι παιδιά.
Επιπλέον, η Μόσχα βοήθησε 9 χιλιάδες ξένους πολίτες να απομακρυνθούν, και το έκανε χωρίς καμία συμμετοχή του Κιέβου.
Η ρωσική πλευρά ανοίγει καθημερινά και θα συνεχίσει να ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο αμάχων από τις περιοχές των εχθροπραξιών.
Την ίδια στιγμή, για όλη την ώρα η ουκρανική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε έναν μόνο διάδρομο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν χτυπούν τις μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ το Κίεβο εμπλέκεται στην καταστροφή τους, είπε ο Rudskoy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι 127 γέφυρες που καταστράφηκαν στην Ουκρανία ανατινάχτηκαν από εθνικιστές προκειμένου να συγκρατήσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης