Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Κόβει το πετρέλαιο και τον άνθρακα - Όχι όμως το φυσικό αέριο

Η Γερμανία επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Κόβει το πετρέλαιο και τον άνθρακα - Όχι όμως το φυσικό αέριο

Άμεσα βήματα για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα ανακοίνωσε ο υπoυργός Οικονομίας Robert Habeck.

Σχετικά Άρθρα

Με ταχύ ρυθμό, κατά πολλούς ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, η Γερμανία βάζει πλώρη για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, λαμβάνοντας πλέον συγκεκριμένα μέτρα, αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Robert Habeck προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις στο Βερολίνο, λίγες μέρες μετά τις επαφές που είχε σε Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με θέμα μελλοντικές ενεργειακές συμφωνίες.

«Στοπ» σε ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στόχος είναι μέχρι τα μέσα της χρονιάς η Γερμανία να απεξαρτηθεί κατά 50% από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ώστε, όπως είπε, η χώρα να καταστεί «πρακτικά ανεξάρτητη» από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όσο για την εξάρτηση από εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, ο Robert Habeck ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης η εξάρτηση να πέσει από το 50% το 25% και μάλιστα μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
Απώτερος στόχος η πλήρης απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα μέχρι το φθινόπωρο.
Όπως ανέφερε ο Habeck, αυτό θα καταστεί δυνατό με τη μη ανανέωση συμβάσεων με Ρώσους προμηθευτές αλλά και την σύναψη νέων συμβάσεων με άλλους προμηθευτές άνθρακα.

Δύσκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Στο κρίσιμο πεδίο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, από το οποίο η Γερμανία εξαρτάται κατά 55%, ο Robert Habeck τάχθηκε ξανά εναντίον ενός εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, διότι κάτι τέτοιο θα είχε, όπως είπε, πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Στόχος όμως της Γερμανίας, όσο δύσκολη κι αν φανεί η διαδικασία στην πράξη, είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2024, με παράλληλα προώθηση και στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Habeck, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG μέσω ειδικών πλοίων και τερματικών σταθμών σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης