Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτοχειρία ΕΕ, παραδίνεται ενεργειακά στις ΗΠΑ – Άκυρες οι απειλές για τον ρωσικό χρυσό… που φυλάσσεται στη Ρωσία

Αυτοχειρία ΕΕ, παραδίνεται ενεργειακά στις ΗΠΑ – Άκυρες οι απειλές για τον ρωσικό χρυσό… που φυλάσσεται στη Ρωσία
Αποφασίστηκε η πρόσδεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενεργειακό άρμα των ΗΠΑ με υψηλό κόστος.
Σχετικά Άρθρα

Ποιο είναι το συμπέρασμα από την τριπλέτα «σύνοδος του ΝΑΤΟ, σύνοδος του G7 και… σύνοδος κορυφής της ΕΕ» με αντικείμενο τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας;
Τι νέο και ουσιαστικό αποφάσισαν;
Αποφάσισαν να «παραδοθούν» στις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
Αποφάσισαν την… πρόσδεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενεργειακό άρμα των ΗΠΑ με υψηλό κόστος.
Έτσι, η ΕΕ σταδιακά χάνει τους όποιους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων της εξασφάλιζε η σταθερή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών.
Τώρα θα εξαρτάται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αμερικανικές εταιρείες LNG και μάλιστα με υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το κόστος προμήθειας ρωσικού αερίου.
Οι συνέπειες για την οικονομία προφανείς, μεταξύ άλλων… τροφοδότηση των αυξήσεων τιμών και ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η «ανάσταση» του ΝΑΤΟ

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση νεκρανασταίνει το… «εγκεφαλικά νεκρό» - σύμφωνα με την έκφραση του Γάλλου προέδρου Macron – NATO, απόφαση που οδηγεί… σε τρομακτική ενίσχυση του στρατιωτικο- βιομηχανικού συμπλέγματος.
Χαράς ευαγγέλια για τις αμυντικές βιομηχανίες…
Ας αναλογιστούμε το ύψος των πόρων που θα λείψουν από τις επενδύσεις, από την χρηματοδότηση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ γιατί θα ανακατευθυνθούν στην αγορά οπλικών συστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Γερμανίας αναβαθμίζεται θεαματικά.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο Scholz οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 100 δισεκ. ευρώ.
Αν το άκουγε αυτό ο Churchill…

«Θα σας δώσουμε μάσκες κατά των χημικών»

Υποτίθεται ότι ο βασικός λόγος των τριών συνόδων ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Παρ’ όλα αυτά… κατακεραύνωσαν μεν την Ρωσία, αλλά στην πράξη το μόνο μέτρο αφορά απόφαση να ξαναστείλουν όπλα στους Ουκρανούς.
Ωστόσο, το να αποφασίσουν στο ΝΑΤΟ να δώσουν στην Ουκρανία εξοπλισμό κατά πιθανής επίθεσης με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα μάλλον εξυπηρετεί επικοινωνιακούς προπαγανδιστικούς σκοπούς περισσότερο παρά πρακτικούς.
Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο.

Το ανέκδοτο με τον ρωσικό χρυσό

Το μόνο νέο «μέτρο» είναι η προώθηση υποτίθεται κυρώσεων από τις χώρες του G7 και της ΕΕ σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδιστεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Μόνο που τα αποθέματα σε χρυσό της Ρωσίας φυλάσσονται στη… Ρωσία και όχι σε τράπεζες της Δύσης!..
Επομένως πρόκειται για μέτρο των ΗΠΑ άνευ περιεχομένου…
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωση της διαβεβαίωσε ότι όλος ο χρυσός από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της στη χώρα και τόνισε ότι τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να προστατεύσει την οικονομία από εξωτερικές κρίσεις.

Η εμπειρία της δεκαετίας του ‘90

«Το να τα ξοδεύεις στο εσωτερικό είναι το ίδιο με το να μην έχεις αποθέματα, να μην έχεις καθόλου προστασία από εξωτερικές κρίσεις.
Έτσι έζησε η χώρα μας το 1992-1999», σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα.
Η ρυθμιστική αρχή εξήγησε ότι εκείνη την εποχή η χώρα ήταν ανυπεράσπιστη έναντι των εξωτερικών απειλών, η Ρωσία ζούσε σε μια σχεδόν συνεχιζόμενη οικονομική κρίση:.
«Γι' αυτό η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να συσσωρεύει αποθεματικά σε καλές στιγμές και να διαμορφώνει τη δομή των αποθεματικών με τέτοιο τρόπο που θα της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς τύπους κρίσεων», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ρωσίας.
Η Τράπεζα της Ρωσίας διευκρινίζει ότι από το 2014, στην πολιτική της, έχει λάβει υπόψη δύο πιθανούς τύπους κρίσεων: την παραδοσιακή χρηματοπιστωτική κρίση, που συνέβη στον κόσμο πριν (το 2008, το 2014 και το 2020) και τις γεωπολιτικές.
«Για να αντισταθούμε σε γεωπολιτική κρίση, χρειάζονται αποθέματα που δεν μπορούν να επηρεαστούν από τις κυρώσεις των δυτικών κρατών. Επομένως, τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το μερίδιο του χρυσού και του κινεζικού γουάν στο μισό σχεδόν των αποθεμάτων», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

Κίνηση - ματ

Αυτοί οι τύποι κρίσεων, σημειώνει η ρυθμιστική αρχή, απαιτούν μια θεμελιωδώς διαφορετική απάντηση, επηρεάζουν την οικονομία με διαφορετικούς τρόπους, αλλά μπορεί να είναι αρκετά μεγάλης κλίμακας.
Αυτός είναι ο λόγος που από το 2014 η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε σοβαρά τα αποθέματά της και τώρα είναι πολύ υψηλότερα από ότι σε άλλες χώρες με συγκρίσιμες οικονομίες.
«Αυτό έγινε ακριβώς επειδή η Τράπεζα της Ρωσίας έλαβε υπόψη ότι εάν συμβεί μια χρηματοπιστωτική κρίση, τότε δεν θα είναι δυνατή η γρήγορη χρήση χρυσού και γουάν - αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι πολύ ρευστά.
Και εάν πραγματοποιηθεί ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, τότε οι πιθανότητες η χρήση αποθεματικών σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ θα περιοριστεί, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται επαρκής ποσότητα αποθεματικών σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία».

Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης