Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Καμία αλλαγή στη στρατηγική μας για τους S-400 – Όχι σε κυρώσεις στη Ρωσία - Νέες συνομιλίες με Putin, Zelensky

Erdogan: Καμία αλλαγή στη στρατηγική μας για τους S-400 – Όχι σε κυρώσεις στη Ρωσία - Νέες συνομιλίες με Putin, Zelensky
Τη δυνατότητα αγοράς του συστήματος πυραυλικής άμυνας SAMP-T από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam εξέτασε ο Erdogan
Η θέση της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παραμένει αμετάβλητη υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου έδωσε το παρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως είπε ο Erdogan η απόκτηση των S-400 είναι μια «συμφωνία που έχει ήδη κλείσει» και που δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ κατέστησε σαφές πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται πως κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες επιχείρησε μέσω της αγοράς εξοπλισμών να ενισχύσει περαιτέρω τις διπλωματικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 ενώ ανακοίνωσε πως συζήτησε και τη δυνατότητα αγοράς του συστήματος πυραυλικής άμυνας SAMP-T από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam.

Όχι Τουρκίας σε κυρώσεις στη Ρωσία

Όπως είπε ο Erdogan, η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις, αξιολογούμε κάποιες θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
Το έχω πει εδώ και πολύ καιρό.
Εάν σκεφτούμε μόνο το φυσικό αέριο, οι μισές ποσότητες στην Τουρκία έρχονται από τη Ρωσία.
Επιπλέον, κατασκευάζουμε το πυρηνικό εργοστάσιό μας στο Akkuyu με τη Ρωσία.
Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη.
Όταν το λέω αυτό στον Macron, μου λέει: «Έχεις δίκιο».
Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Πρέπει να κρατήσουμε αυτήν την ισορροπία» είπε ο Erdogan, επισημαίνοντας πως η Τουρκία έχει στείλει 56 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Συνομιλίες με Putin, Zelensky

Επιπλέον, ο Erdogan υποστήριξε ότι σύντομα θα έχει νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Σήμερα θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τον Zelensky.
Ίσως να μιλήσω το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και με τον Putin.
Σε αυτές τις συνομιλίες θα συζητήσουμε και θα εκτιμήσουμε τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ.
Πρέπει να τους πούμε ότι τώρα είναι που πρέπει να κάνουν βήματα για την επίτευξη της ειρήνης» είπε ο Erdogan.

Καμία αποστολή S – 400 στην Ουκρανία

Παράλληλα ο Erdogan διέψευσε δημοσιεύματα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εγείρει – έστω και ανεπίσημα – αίτημα στην Τουρκία για να μεταφερθεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400 στην Ουκρανία.
«Το μόνο που κάνουν αυτά τα δημοσιεύματα είναι να προκαλούν αναταραχή» είπε ο Erdogan.

Σύντομα θετικά αποτελέσματα για τα F-16

Πάντως, ο Erdogan σημείωσε πως πήγαν καλά και οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την απόκτηση νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Haberturk, o Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως σύντομα οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών F-16 θα αποδώσουν αποτελέσματα.

Και αγορές όπλων από Γαλλία – Ιταλία;

Επιπλέον, ο Erdogan είπε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Draghi τη δυνατότητα αγοράς του συστήματος πυραυλικής άμυνας SAMP-T από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης