Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε το deal εν μέσω πολέμου σε Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβ. μέτρα LNG

Έκλεισε το deal εν μέσω πολέμου σε Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβ. μέτρα LNG
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Γεγονός αποτελεί πλέον η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (ως αντίδραση στα σχέδια περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ), η Δύση επέβαλε σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία και ανακοίνωσε σχεδιασμό περί απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τελικά, ανακοινώθηκε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, αλλά τα σχέδια για την απεξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία υλοποιούνται με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG.

Το κοινό ανακοινωθέν Joe Biden - Ursula von der Leyen


Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να κάνουν συγκεκριμένα βήματα από κοινού για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, και της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ειδικότερα, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινής ομάδας δράσης (Task Force) για την αντιμετώπιση των αναγκών της ΕΕ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, και την επίσπευση της πράσινης μετάβασης. Η Task Force θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, πρόσθετους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την αγορά της ΕΕ τουλάχιστον 15 bcm το 2022 με αναμενόμενες αυξήσεις στο μέλλον.
«Μέσω της κοινής ευρωπαϊκής δράσης για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια (REPowerEU), η ΕΕ επιβεβαίωσε τον στόχο της να επιτύχει την ανεξαρτησία από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας, αντικαθιστώντας τα με σταθερά, οικονομικά προσιτά, αξιόπιστα και καθαρά ενεργειακά αποθέματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να επιτύχουν τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και να διατηρήσουν το όριο 1,5 βαθμού Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας εφικτό, μεταξύ άλλων μέσω μιας ταχείας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. «Αυτές οι πολιτικές και τεχνολογίες θα συμβάλουν επίσης στην ανεξαρτησία της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό μέρος του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της μείωσης της έντασης του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνεται.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για να επιταχύνει τις ρυθμιστικές διαδικασίες τους για την επανεξέταση και τον καθορισμό εγκρίσεων για υποδομές εισαγωγής LNG, για τη συμπερίληψη χερσαίων εγκαταστάσεων και σχετικών αγωγών για την υποστήριξη εισαγωγών με χρήση πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης και σταθερών τερματικών εισαγωγών LNG.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της αγοράς για να συγκεντρώσει τη ζήτηση, μέσω μιας νεοσύστατης Ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για πρόσθετους όγκους μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συμβάσεων και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει σχετική σύναψη συμβάσεων για την υποστήριξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε υποδομές εξαγωγών και εισαγωγών LNG.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση σταθερής ζήτησης για πρόσθετο LNG των ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2030, περίπου 50 bcm ανά έτος, με την κατανόηση ότι η φόρμουλα τιμής των προμηθειών LNG στην ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, και σταθερότητα της συνεργασίας από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς και ότι αυτή η ανάπτυξη είναι συνεπής με τους κοινούς καθαρούς μηδενικούς στόχους σε ρύπους.
Η ΕΕ προετοιμάζει ένα αναβαθμισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης. Αυτό θα ενισχύσει τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ανάγκες αποθήκευσης και θα εξασφαλίσει στενότερη συνεργασία εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών εταίρων της.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για την αποθήκευση ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η υφιστάμενη υποδομή αποθήκευσης θα πληρωθεί έως και το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.


Biden: Ισχυρή στρατηγική βάση

Η συμφωνία «θα μας βάλει σε μια πολύ ισχυρή στρατηγική βάση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden.
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί η αλλαγή της δομής της παροχής αερίου, όπως "οικοδομήθηκε" την τελευταία δεκαετία. Θα πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι οι οικογένειες στην Ευρώπη μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο, ενώ χτίζουμε μια υποδομή για ένα διαφοροποιημένο, ανθεκτικό και καθαρό ενεργειακό μέλλον.
Ταυτόχρονα, αυτή η κρίση παρουσιάζει επίσης μια ευκαιρία», είπε ο Biden κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, αναγνωρίζοντας τις μελλοντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις.

Ursula von der Leyen: Πιο δυνατή από ποτέ η σχέση ΗΠΑ και ΕΕ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε πως σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ είναι πιο δυνατές από ποτέ.
«Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι πιο δυνατή και πιο ενωμένη από ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε ενάντια στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας» υποστήριξε η Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Joe Biden.
«Η συνεργασία μας στα τέσσερα διαδοχικά κύματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας ήταν εξαιρετική. Οι κυρώσεις εισχωρούν βαθιά στο ρωσικό σύστημα. Eξαντλούν τους πόρους του Putin για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.
«Η δουλειά μας για τις κυρώσεις δείχνει επίσης ότι όταν ενεργούμε μαζί, είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά» υποστήριξε η von der Leyen.
Αναφερόμενη στη συμφωνία της ΕΕ για το φυσικό αέριο με τις ΗΠΑ, η von der Leyen ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό για την «ακλόνητη υποστήριξη του».
«Αυτή η υποστήριξη επεκτείνεται στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Όπως γνωρίζετε, στοχεύουμε να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να απαλλαγούμε από αυτήν. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω, πρώτα από όλα, επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και μέσω πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων LNG» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης