Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin με... όπλο το φυσικό αέριο παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις - Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Ο Putin με... όπλο το φυσικό αέριο παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις - Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πώληση φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες» θα γίνεται μόνο σε ρούβλια
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με όπλο το… φυσικό αέριο και την εξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία για την ενεργειακή της επάρκεια, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, περνά στην αντεπίθεση…
Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η πώληση φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες» θα γίνεται μόνο σε ρούβλια. «Δεν είναι λογικό να διαθέτουμε τους πόρους μας στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και αυτοί να μας πληρώνουν με δολάρια, ευρώ ή άλλα νομίσματα» είπε χαρακτηριστικά. Στον απόηχο των εν λόγω δηλώσεων, το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο κατά 30% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Putin πέτυχε και ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος με το ρούβλι να ενισχύεται κατά 8% έναντι του δολαρίου.

To σχόλιο Peskov

Στις δηλώσεις Putin αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, υποστηρίζοντας πως πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος ακόμα για να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις.
«Ο πρόεδρος έδωσε χθες εντολή να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός και οι κατάλληλες προϋποθέσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας, έτσι ώστε η πληρωμή αυτή να γίνεται σε ρούβλια.
Ας περιμένουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή» ανέφερε ο Peskov ερωτηθείς για το εάν αυτή η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί από τους Ευρωπαίους ως παραβίαση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί έως σήμερα.

Η έκθεση της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

Επί του παρόντος, η Δύση εμφανίζεται με δεμένα χέρια απέναντι στη νέα απόφαση του Putin, καθώς η ενέργεια είναι το βασικό πεδίο εισαγωγών από τη Ρωσία.
Το 46% των εισαγωγών αερίου της Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. Τρεις χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Φινλανδία, Λιθουανία) εισάγουν φυσικό αέριο αποκλειστικά από τη Ρωσία. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι άνω του 80% για τη Σλοβακία, κοντά στο 70% για την Ουγγαρία και οριακά κάτω από το 60% στη Γερμανία. Στην Αυστρία, το φυσικό αέριο αποτελεί το 19% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, στη Σλοβακία το 25%, στη Γερμανία το 27% και στην Ουγγαρία το 32% (έναντι μόλις 3% στη Φινλανδία). Ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη διακοπή είναι και περιοχές της Ιταλίας, η οποία προμηθεύεται το 40% της των εισαγωγών της από τη Ρωσία, αλλά όπου το φυσικό αέριο αποτελεί το 31% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι στη ρωσική λίστα για τις «μη φιλικές» χώρες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Ελβετία και η Ουκρανία.

Η αντίδραση της ΕΕ στις ανακοινώσεις Putin

Η πώληση ρωσικού αερίου σε ρούβλια σημαίνει και αλλαγή στους όρους των συμβολαίων, κάτι που εκτιμάται ότι θα πλήξει -έστω και προσωρινά- τις εξαγωγές της Ρωσίας προς την ΕΕ. Μάλιστα, το θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο (24-25/3/2022).
Από το Βερολίνο διαμηνύεται ότι η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί αθέτηση των όρων των συμβολαίων. Για «παραβίαση των κανόνων των υφιστάμενων συμβολαίων» κάνει λόγο και η Πολωνία, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει νέα συμβόλαια με την Gazprom όταν τα υφιστάμενα θα λήξουν στο τέλος του έτους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ιταλία ανακοινώνοντας ότι δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια, αφού κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τον Ρώσο πρόεδρο να αμβλύνει την ισχύ των κυρώσεων.

Kuleba: Πληρωμή σε ρούβλια θα είναι σα να βοηθάτε τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kouleba, κάλεσε σήμερα μέσω Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υποκύψουν στην απαίτηση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια τιυ ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Putin (...) θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς. Προτρέπω τις χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή».

 


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης