Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να απέρριψε ρωσικό αίτημα αλλά η Κίνα συμπαρατάχθηκε με την Ρωσία…

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να απέρριψε ρωσικό αίτημα αλλά η Κίνα συμπαρατάχθηκε με την Ρωσία…
Εμπόδιο για το Συμβούλιο Ασφαλείας η Κίνα

Η Κίνα στήριξε την Ρωσία στο αμφιλεγόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία που δεν αναφέρεται σε "εισβολή"
Άλλη μια αναμέτρηση υπήρξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η ψηφοφορία για ένα ψήφισμα που ζήτησε η Ρωσία που αποσκοπούσε στην αναγνώριση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία όπου με 13 αποχές και μόνο 2 ψήφους θετικές απορρίφθηκε.

Το ψήφισμα δεν ανέφερε τη ρωσική εισβολή ως πρόκληση της κρίσης, και έτσι αποδοκιμάστηκε από τις δυτικές δυνάμεις - αν και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που ψήφισε υπέρ της Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, είχε ισχυριστεί ότι το προτεινόμενο ψήφισμα αντιπροσώπευε μια δήλωση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία που «δεν είναι πολιτικοποιημένη».
Ωστόσο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, κατηγορώντας ότι το ψήφισμα αφορούσε αποκλειστικά τη Ρωσία «που προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ψήφισμα για να καλύψει τις βίαιες ενέργειές της».

Τα δεδομένα

Για να εγκριθεί, το ψήφισμα η Ρωσία χρειαζόταν τουλάχιστον 9 «ναι» στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κανένα βέτο από ένα από τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη δηλαδή ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα.
Αλλά η Ρωσία έλαβε υποστήριξη μόνο από τη σύμμαχό της Κίνα, με τα άλλα 13 μέλη του συμβουλίου απείχαν.
Η Ρωσία με αυτό τον τρόπο δεν έλαβε την υποστήριξη για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ένα μήνα μετά την αρχική εισβολή.

«Η Ρωσία παρουσίασε το ψήφισμά της στις 15 Μαρτίου.
Μια μέρα νωρίτερα, η Γαλλία και το Μεξικό αποφάσισαν να μεταφέρουν το προτεινόμενο ανθρωπιστικό ψήφισμά που στοχοποιεί την ρωσική εισβολή για την ανθρωπιστική κρίση εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου αντιμετώπισε το veto της Ρωσίας.
Να σημειωθεί ότι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου συμμετέχουν 193 μέλη δεν υφίσταται η έννοια του veto.

Εμπόδιο για το Συμβούλιο Ασφαλείας η Κίνα

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιχειρεί να συντάξει μια δήλωση που καταδικάζει τη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Κίνα αναδεικνύεται σημαντικό εμπόδιο.
Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες που σημαίνει ότι το αδιέξοδο για την Ουκρανία θα παραμείνει αναπόφευκτα για το ορατό μέλλον.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι προμηθεύει όπλα ειδικά μη επανδρωμένα drones στην Ρωσία… το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται υπό την ομηρεία της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης