Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Madeleine Albright

Πέθανε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Madeleine Albright
Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της, έπασχε από καρκίνο.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Madeleine Albright.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

To βιογραφικό της

Η Madeleine Albright γεννήθηκε στο Smihoff της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία, ενώ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την οικογένειά της.
Ο πατέρας της, διπλωμάτης Josef Korbel μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Η Albright έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957.
Η Madeleine Albright αποφοίτησε από το κολλέγιο Welsley το 1959 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, γράφοντας τη διατριβή της για την Άνοιξη της Πράγας.
Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Edmund Masky πριν λάβει αξίωμα υπό τον Zbigniou Brzezinski στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Jimmy Karter δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.
Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Madeleine Albright προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική.
Μετά την νίκη του Klinton στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Madeleine Albright τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του.
Το 1993 ο Klinton τη διόρισε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Warren Christofer ως υπουργό Εξωτερικών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την λήξη της θητείας του Klinton το 2001.
Η Madeleine Albright ήταν πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009, ενώ τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης