Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαργαρίτης Σχοινάς: Σε ισχύ η οδηγία για την προσωρινή προστασία σε όσους έφυγαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας

Μαργαρίτης Σχοινάς: Σε ισχύ η οδηγία για την προσωρινή προστασία σε όσους έφυγαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας
Η υποστήριξη περιλαμβάνει ειδική προστασία για παιδιά, πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, στη στέγαση κ.α.
Σχετικά Άρθρα

H Ε.Ε. λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι όσοι φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας μπορούν να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και τις θέσεις εργασίας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «η οδηγία για την προσωρινή προστασία είναι πλέον σε ισχύ και δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους άμεση πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, θέσεις εργασίας και στέγαση.
Σήμερα η Επιτροπή σκιαγραφεί μια σειρά περαιτέρω μέτρων για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να δώσουν ζωή σε αυτά τα δικαιώματα στην πράξη.
Από το να δώσουμε μια πλατφόρμα για τη φιλοξενία σχολικού υλικού, σε έναν μηχανισμό για ιατρικές μεταφορές εντός της ΕΕ, μια κοινοτική ομάδα ταλέντων για άτομα που αναζητούν εργασία και μια πρωτοβουλία Safe Homes, θα μετατρέψουμε την καλή θέληση των Ευρωπαίων σε πρακτική βοήθεια για τα εκατομμύρια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους»
Η υποστήριξη περιλαμβάνει:

Ειδική προστασία για τα παιδιά
 

Τα παιδιά πρέπει να έχουν ταχεία πρόσβαση στα δικαιώματά τους, χωρίς διακρίσεις.
Η καταγραφή τους κατά την είσοδό τους στην ΕΕ είναι το κλειδί.
Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία και την εκπλήρωση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Οι εθνικοί συντονιστές που υφίστανται τώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη κινητοποίηση και τον συντονισμό της προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο και με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά από ιδρύματα (όπως ορφανοτροφεία) και σε παιδιά που κινδυνεύουν από εμπορία και απαγωγή. Επιπλέον, η Επιτροπή προετοιμάζει ειδικές Τυποποιημένες Επιχειρησιακές Διαδικασίες για τις μεταφορές ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πρόσβαση στην εκπαίδευση
 

Η παροχή βοήθειας σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς αποτελεί προτεραιότητα.
Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα κράτη μέλη για να αρχίσουν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να προσδιορίσουν τι χρειάζεται για να συνεχιστεί η εκπαίδευση των εκτοπισμένων παιδιών.
Η Πύλη Σχολικής Εκπαίδευσης θα χρησιμεύσει ως ενιαία υπηρεσία για σύνδεση με εκπαιδευτικό υλικό από την Ουκρανία και υλικό των κρατών μελών στην ουκρανική γλώσσα.
Θα είναι επίσης σημαντικό να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες των Ουκρανών δασκάλων μεταξύ των νέων αφίξεων στην Ευρώπη.
Η κοινότητα του eTwinning μπορεί να βοηθήσει ομάδες που δημιουργήθηκαν στον ασφαλή χώρο της πλατφόρμας για την υποστήριξη των δασκάλων.
Η ευελιξία στο πρόγραμμα χρηματοδότησης Erasmus+ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την υποστήριξη της εκπαίδευσης των προσφύγων φοιτητών και της ένταξης του προσωπικού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Χάρη σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει η Επιτροπή, τα άτομα που χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη νοσοκομειακή περίθαλψη μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών για τέτοιες θεραπείες, με 10.000 κλίνες ήδη διαθέσιμες.
Το ECDC παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας επιτόπου και έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.

Πρόσβαση σε θέσεις εργασίας

Τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν όσους φθάνουν γρήγορα να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση. Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση των ανθρώπων για τα δικαιώματά τους βάσει της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας.
Η Επιτροπή προσέθεσε την ουκρανική γλώσσα στο Εργαλείο προφίλ δεξιοτήτων της ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών για να βοηθήσει τους Ουκρανούς που αναζητούν εργασία και όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους να επιδείξουν τις δεξιότητές τους και να συνδεθούν με ευκαιρίες και καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.
Η Επιτροπή θα εφαρμόσει επίσης πιλοτικά μια νέα δεξαμενή ταλέντων για την αντιστοίχιση δεξιοτήτων με κενές θέσεις εργασίας.

Πρόσβαση σε καταλύματα και στέγαση

Για την κάλυψη άμεσων αναγκών για κατάλληλη στέγαση, μια νέα πρωτοβουλία «ασφαλών κατοικιών» θα στηρίξει τους Ευρωπαίους που
διαθέτουν τα σπίτια τους, κινητοποιώντας στοχευμένη χρηματοδότηση και διαδικτυακούς πόρους, όπως απαιτείται. Επιπλέον, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, καθώς και τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής, θα κινητοποιηθούν για την ενίσχυση των συστημάτων υποδοχής του κοινού.
Μακροπρόθεσμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης βοηθά στην παροχή κοινωνικής στέγασης για οικογένειες και άτομα στην κοινότητα και το Ταμείο μπορεί να καλύψει τόσο την αγορά όσο και την ανακαίνιση καταλυμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης