Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Σήμερα το πρωί κολύμπησαν στα παγωμένα νερά της Βαλτικής μπροστά στο δεξαμενόπλοιο Stamos
Σχετικά Άρθρα
Ακτιβιστές της Greenpeace από τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία συνεχίζουν τις διαδηλώσεις στη Βαλτική Θάλασσα, καλώντας την Ε.Ε. να απομακρυνθεί από τις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Την τέταρτη εβδομάδα του πολέμου, υπάρχουν ακόμη πλοία που φτάνουν στην Ευρώπη από τη Ρωσία, μεταφέροντας πετρέλαιο που «χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Putin στην Ουκρανία» όπως υποστηρίζει η οργάνωση.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, κολυμβητές άντεξαν τα κρύα νερά και κολύμπησαν μπροστά από ένα σούπερ δεξαμενόπλοιο και έγραψαν στην πλαϊνή του πλευρά το σύνθημα «OIL FUELS WAR» απαιτώντας την απαγόρευση της Ε.Ε.
Το υπερδεξαμενόπλοιο Stamos μήκους 240 μέτρων έχει χωρητικότητα 115.000 τόνων και είναι καθοδόν για να παραδώσει αργό πετρέλαιο από το ρωσικό λιμάνι Ulu-Luga στο Ρότερνταμ.
Ο ειδικός σε θέματα πετρελαίου της Greenpeace στη Γερμανία, Manfred Santen, δήλωσε: «Ο Putin χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία εξάγοντας ορυκτά καύσιμα.
Καθημερινά, τεράστιες ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρονται στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και μέσω των γερμανικών υδάτων.
Αυτές οι μεταφορές πρέπει να ανασταλούν το συντομότερο δυνατό από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα και πρέπει να καταργήσουμε γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της ανθρωπότητας».
Οι διαμαρτυρίες γίνονται ακριβώς πριν από τις επικείμενες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των χωρών της G7 που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες αυτή την Πέμπτη.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ενδεχόμενη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα αργού πετρελαίου.
Αν και ορισμένες χώρες έχουν ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε ρωσικά πλοία, συνεχίζουν να φθάνουν φορτία που φέρουν άλλες σημαίες.
Έρευνα της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι τουλάχιστον 237 τάνκερ έχουν αποπλεύσει από τη Ρωσία από την αρχή του πολέμου και 104 από αυτά κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2021 οι ευρωπαϊκές χώρες πλήρωναν έως και 285 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό πετρέλαιο.
Το 2019, πάνω από το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ε.Ε. και περίπου τα δύο πέμπτα των εισαγωγών ορυκτού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία, όπως και σχεδόν οι μισές εισαγωγές άνθρακα.
Οι εισαγωγές ενέργειας της Ε.Ε. από τη Ρωσία ανήλθαν σε 60,1 δισ. ευρώ το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης