Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία και το βλέμμα στη Fed - Στο +1,1% ο S&P 500, o Nasdaq +2%

Κέρδη στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία και το βλέμμα στη Fed - Στο +1,1% ο S&P 500, o Nasdaq +2%
Κέρδη στη Wall, στον απόηχο των δηλώσεων Powell…

Ισχυρό rebound, με ταση ολικής επαναφοράς, σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τρίτη 22 Μαρτίου, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell, για επιθετική τιθάσευση του πληθωρισμού, με αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς 50 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, βέβαια, η ουκρανική κρίση αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τον κίνδυνο μετατροπής σε στασιμοπληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκαν 0,7%, στις 34.807 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,13%, στις 4.511 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,95% στις 14.108 μονάδες.
5_4.png
Σε άμεση τιθάσευση του «υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού» στις ΗΠΑ κάλεσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα 21 Μαρτίου σε συνέδριο της National Association of Business Economics, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ στενή και ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός», αναφέρει ο Powell στο κείμενο της ομιλίας του.
Ως εκ τούτου, «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε για να επιστρέψουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» υποστηρίζει.
«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε».
Aπό τη μεριά της, αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στις συνεδριάσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, «βλέπει» πλέον η Goldman Sachs. 
Οι οικονομολόγοι υπό τον Jan Hatzius επεσήμαναν ότι η Fed πιθανότητα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις τέσσερις εναπομείνασες συνεδριάσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,8%) και Nike (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-0,4%) και Caterpillar (-0,3%).

Στα commodities, μικρή πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η τιμή του Brent κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στα 115,48 δολάρια και η τιμή WTI υποχώρησε 0,3% στα 111,76 δολ.
H τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 0,4% στα 1.921 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,37% ενώ το yield του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,59%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης