Διεθνή

Rabobank: Η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ συνεχίζει να λέει ότι η Fed κάνει λάθος πολιτική

tags :
Rabobank: Η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ συνεχίζει να λέει ότι η Fed κάνει λάθος πολιτική
Ο Jerome Powell της Fed αναφέρθηκε στις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς να κατανοεί την ανταγωνιστική γεωπολιτική τους φύση
Σχετικά Άρθρα

Η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ συνεχίζει να λέει ότι η Fed κάνει λάθος πολιτική, αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε σημείωμά της η Ολλανδική Rabobank.
Εάν παρακολουθούμε έναν αγώνα για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, μπορείτε να υποστηρίξετε με σθένος ότι ένδειξη υγείας –και όχι αδυναμίας- θα ήταν τα υψηλότερα επιτόκια στη χώρα που σκοπεύει να τα ανεβάσει.
Σε τελική ανάλυση, όπως έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό η ομάδα στρατηγικής των επιτοκίων, τα μηδενικά και τα αρνητικά επιτόκια είναι μια τακτική ζόμπι που υπονομεύει την πραγματική οικονομική ισχύ υπέρ της χρηματοοικονομικής ανοησίας που δεν καλλιεργεί σιτάρι, δεν παράγει ενέργεια, δεν σκάβει λίθιο ή νικέλιο και δεν παράγει καταναλωτικά αγαθά
Ο Jerome Powell της Fed αναφέρθηκε στις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς να κατανοεί την ανταγωνιστική γεωπολιτική τους φύση.
Παρά την ισχύ του αμερικανικού χρηματοοικονομικού οπλοστασίου έναντι της Ρωσίας, τελικά δεν θα έχει σημασία αν δεν μπορεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία καθώς η κατάσταση επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, όπως και στον Covid.
Αναρωτηθείτε, ένας αμερικανός επιχειρηματίας αν έβλεπε ένα υποθετικό επιτόκιο 4% των Fed Funds, δεν θα σκεφτόταν «αυτό είναι ένα μήνυμα για επένδυση σε κάτι παραγωγικό»;
Δεν θα ήταν πιο χαρούμενη μια τράπεζα των ΗΠΑ να δανείσει, προσδοκώντας σε μια καμπύλη αποδόσεων προς τα πάνω;
Όπως είπε ο Walter Bagehot κατά την περίοδο μιας παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεσία των Βρετανών:
«Ο John Bull μπορεί να αντέξει πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αντέξει το 2%», που σημαίνει ότι το επενδυτικό κοινό απαιτεί ένα λογικό κατώτατο όριο στα επιτόκια εάν δεν σκοπεύει να επενδύσει παραγωγικά.
Κάποιοι λένε ότι ένα υποθετικό επιτόκιο 4% της Fed απλώς θα ενίσχυε το δολάριο ΗΠΑ και την υπεράκτια παραγωγή, σε συνδυασμό με τις εισροές ξένων κεφαλαίων από τα δικά τους εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.
Όχι όμως εάν η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αναδιαρθρώνεται.
Μιλάμε για κυρώσεις, δασμούς, ελέγχους τιμών, δελτίο διανομής και ανταλλαγή, αντιδιαπραγμάτευση και αντιστάθμιση: μη πείτε ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν μπορούν να είναι μέρος αυτού του υποθετικού πακέτου, αν αυτό είναι που απαιτείται για να διατηρηθεί η ηγεσία στον ελεύθερο κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης