Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Μαριούπολη έχει τόση σημασία για τους Ρώσους; - Τι θα σημάνει η πτώση της

Γιατί η Μαριούπολη έχει τόση σημασία για τους Ρώσους; - Τι θα σημάνει η πτώση της
Εκτιμάται πως κάθε 10 λεπτά πέφτει και μια βόμβα στη Μαριούπολη
Σχετικά Άρθρα

Η Μαριούπολη είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Με τα ρωσικά στρατεύματα να την έχουν περικυκλώσει εδώ και τρεις εβδομάδες, εκτιμάται ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση τη στιγμή που λιγοστεύουν συνεχώς τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε 10 λεπτά πέφτει και μια βόμβα, ενώ ήδη υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 80% των κτηρίων έχει είτε καταστραφεί ολοσχερώς είτε έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 άμαχους νεκρούς.
4_126.jpg
Πλέον καταγράφονται μάχες σώμα με σώμα μέσα στο κέντρο της πόλης, με τις ουκρανικές δυνάμεις να υποστηρίζουν πως εξακολουθούν να αντιστέκονται και να διαμηνύουν πως θα αντισταθούν μέχρι να πέσει και ο τελευταίος υπερασπιστής της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως οι Ρώσοι είχαν απευθύνει τελεσίγραφο για την παράδοση της πόλης, το οποίο απέρριψαν τόσο η κυβέρνηση του Κιέβου όσο και οι τοπικές αρχές.
Πάντως η κατάληψη της πόλης κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θεωρείται όπως άλλωστε δήλωσε και ο επικεφαλής των φιλορώσων ανταρτών του Ντονέτσκ, ο οποίος εκτίμησε πως η κατάληψη της πόλης δεν είναι υπόθεση δύο ή τριών ημερών αλλά τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
5_70.jpg
Γιατί λοιπόν η Μαριούπολη είναι τόσο σημαντική για τους Ρώσους;

Χερσαία σύνδεση Ρωσίας με Κριμαία

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η κατάληψη της Μαριούπολης θα οδηγήσει στην χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία, την οποία οι Ρώσοι έχουν καταλάβει από το 2014.
Επιπλέον, μια ρωσική νίκη θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση δυνάμεων προς άλλα κρίσιμα μέτωπα στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
Εκτιμάται ότι περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες μπορούν είτε να κατευθυνθούν προς τα βορειοανατολικά και την περιοχή του Donbass είτε δυτικά προς την Οδησσό.
Παράλληλα, οι Ρώσοι έχοντας τον έλεγχο της Μαριούπολης, θα ελέγχει το 80% της ακτογραμμής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και άρα θα μπορεί να προχωρήσει στη διακοπή του θαλάσσιου εμπορίου.

Στραγγαλισμός ουκρανικής οικονομίας

Δεύτερον, ο έλεγχος της πόλης θα εντείνει την πίεση στην ουκρανική οικονομία καθώς η Μαριούπολη είναι ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι και βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας.
Η απώλεια της Μαριούπολης θα ήταν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα σε ότι έχει απομείνει για την ουκρανική οικονομία.

Προπαγάνδα

Στη Μαριούπολη επιχειρεί η περίφημη Ταξιαρχία του Αζόφ, στην οποία υπάρχουν αρκετοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές και νέο – Ναζί.
Η ύπαρξη της Ταξιαρχίας του Αζόφ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτέλεσε άλλωστε το κατάλληλο πρόσχημα στη ρωσική ρητορική για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ενισχύει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια για να εκκαθαρίσει την Ουκρανία από τους νέο – Ναζί.
Εάν η Ρωσία καταφέρει να συλλάβει ζωντανούς μαχητές τους Τάγματος Αζόφ, είναι πιθανό ότι αυτοί θα κάνουν την εμφάνιση τους στα ρωσικά ΜΜΕ ως μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου πληροφοριών για να δυσφημήσουν την Ουκρανία και την κυβέρνησή της.

Χτύπημα στο ηθικό

Τέταρτον, μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα έδινε την ευκαιρία στο Κρεμλίνο να δείξει στο ρωσικό πληθυσμό ότι η Ρωσία επιτυγχάνει τους στόχους της στην Ουκρανία και ότι προευλάνει.
Για τον πρόεδρο Putin, για τον οποίο φαίνεται πως ο πόλεμος αυτός είναι προσωπικός, όλα αυτά έχουν ιστορική σημασία, καθώς θεωρεί ότι η ακτή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ανήκει στα εδάφη της Νέας Ρωσίας, εδάφη που χρονολογούνται από την Ρωσική Αυτοκρατορία του 18ου αιώνα.
Παράλληλα, η απώλεια της Μαριούπολης για τους Ουκρανούς ήταν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στο ηθικό των δυνάμεων της.
Εφόσον οι Ρώσοι πάρουν τη Μαριούπολη, θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Επιπλέον, θα σταλεί το μήνυμα στους Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες στο Κίεβο και στις άλλες μεγάλες πόλεις πως η αντίσταση θα φέρει τη μοίρα της Μαριούπολης.
6_40.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης