Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall μετά τις δηλώσεις Powell για «ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό», ανησυχία για Ουκρανία - Στο -0,6% ο Dow

Πτώση στη Wall μετά τις δηλώσεις Powell για «ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό», ανησυχία για Ουκρανία - Στο -0,6% ο Dow
Πτώση στη Wall Street, λόγω των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα

Πτώση κατέγραψαν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλός και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν νέα, επιθετικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ουκρανία, όπου η εισβολή συνεχίζεται αμείωτη, οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλα πλήγματα, ωστόσο ακόμη αντιστέκονται σε Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία.
Εάν αυτό συμβεί, το κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιο, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά για χρόνια…
Σε αυτό το πλαίσιο,O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,58%, στις 34.552 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,04%, στις 4.461 μονάδες, μετά την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από το 2020.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,37%, στις 13.838 μονάδες.
2_13.png

Σε άμεση τιθάσευση του «υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού» στις ΗΠΑ κάλεσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα 21 Μαρτίου σε συνέδριο της National Association of Business Economics, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ στενή και ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός», αναφέρει ο Powell στο κείμενο της ομιλίας του.
Ως εκ τούτου, «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε για να επιστρέψουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» υποστηρίζει.
«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε». 
Πτώση από -10% έως -20% στα χρηματιστήρια έως τα μέσα Απριλίου 2022 προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley τονίζοντας ότι η μοχθηρή αρκούδα έρχεται και θα οδηγήσει σε βίαιη διόρθωση τα χρηματιστήρια. 
Κατά τη Morgan Stanley η ανάκαμψη του 2021 ήταν τόσο απότομη και βίαιη μετά το σοκ του 2020 που σε συνδυασμό με την επιστροφή του πληθωρισμού μετά από 10ετίες θα οδηγήσει σε ένα σύντομο ανοδικό κύκλο ο οποίος θα τελειώσει άδοξα. 
Το ΑΕΠ και τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τις κορυφές του προηγούμενου κύκλου και τώρα επιβραδύνονται απότομα, ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό 40 ετών και η Fed σχεδιάζει αυξήσεις επιτοκίων και 0,50% καθώς ανησυχεί για τον πληθωρισμό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη 2,91 δολ. ή σε ποσοστό 1,8% στα 164,64 δολ. και ακολούθησαν Dow στα 63,34 δολ. με άνοδο 1,52% και Caterpillar με κέρδη 1,27% στα 223,71 δολ.
Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Boeing (-3,59%) μετά την είδηση ότι ένα αεροσκάφος 737 συνετρίβη στη νοτιοδυτική Κίνα, η Home Depot (-3,34%) και Salesforce (-2,32%).

Στα εμπορεύματα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή του Brent κινήθηκε υψηλότερα 7,1% στα 115,62 δολάρια και η τιμή WTI ενισχύθηκε 7% στα 112,12 δολ.
Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.931 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,30% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,53%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης