Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Υψηλότερος πληθωρισμός και πιο αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Bundesbank: Υψηλότερος πληθωρισμός και πιο αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η γερμανική κεντρική τράπεζα αναμένει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού

Για υψηλότερο πληθωρισμό και πιο αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία, προειδοποιεί η Bundesbank, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσσει το εμπόριο και κάνει τα καύσιμα καθώς και το σιτάρι πιο ακριβά.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρήθηκε ότι πληρώνει υψηλό τίμημα για την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Αυτό θα περιορίσει την κατανάλωση των νοικοκυριών και τη βιομηχανική παραγωγή» αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα στη μηνιαίο δελτίο της. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα παρέμεινε στάσιμη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και η ανάκαμψη που είχε σημειώσει για το δεύτερο τρίμηνο θα ήταν τώρα πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν λόγω «προβλεπόμενων απομειώσεων στο εξωτερικό εμπόριο και αυξημένης αβεβαιότητας».
Ο πληθωρισμός, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών διαμορφούμενος στο 5,1% τον περασμένο μήνα, ακόμα και πριν από την τελευταία άνοδο των τιμών των καυσίμων, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, τώρα.
«Η τιμή των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών θα πρέπει να λάβει περαιτέρω ώθηση από την πτώση των εξαγωγών σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία και τις νέες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού», πρόσθεσε η Bundesbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης