Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Lagarde (ΕΚΤ) απορρίπτει τις αυξήσεις επιτοκίων: Δεν υπάρχουν ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού

Η Lagarde (ΕΚΤ) απορρίπτει τις αυξήσεις επιτοκίων: Δεν υπάρχουν ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού
Η Christine Lagarde υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν θα συγχρονιστεί με εκείνη της Fed
Σχετικά Άρθρα

Τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Μάλιστα, η ίδια τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ομιλίας της στο Institut Montaigne και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Lagarde προειδοποίησε ότι θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παρέχει στήριξη εν μέσω πολέμου. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα» επεσήμανε.
Πάντως, σε ομιλία της σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη (17/3/2022), μία ημέρα αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκια, η Lagarde έκανε λόγο για επιπλέον χώρο που διαθέτει η ΕΚΤ, αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.
Τον επιπλέον αυτό χώρο τον προσδιόρισε για το διάστημα από όταν θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έως και την αύξηση των επιτοκίων η οποία να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη για την ΕΚΤ για περισσότερο από μια δεκαετία.

Κλιματική αλλαγή και οικονομία

Τέλο, η Lagarde εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πιθανότατα να αυξήσουν τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα υπάρχουν αποπληθωρισισμές τάσεις.

Η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια για 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,25%-0,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από τρία και πλέον χρόνια.
Πέραν της αύξησης των επιτοκίων, οι προβλέψεις των αξιωματούχων της FOMC δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και στις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της για φέτος, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, η FOMC «βλέπει» τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023, με το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 2,8% έως το τέλος του επόμενου έτους και να παραμένει σταθερό σε αυτό το επίπεδο το 2024.
Η τρέχουσα αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, καθώς διαφορετική άποψη εξέφρασε μόνον ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, ο οποίος ήθελε αύξηση κατά 50 μονάδες βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης