Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Με την Δύση να υπονομεύει το διεθνές σύστημα, η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας θα ενισχυθεί περαιτέρω

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Με την Δύση να υπονομεύει το διεθνές σύστημα, η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας θα ενισχυθεί περαιτέρω
Η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας μόνο θα ενισχύεται σε μια εποχή που η Δύση υπονομεύει κατάφωρα όλα τα θεμέλια στα οποία βασίζεται το διεθνές σύστημα, δήλωσε ο κ. Λαβρόφ

Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας θα ενισχυθεί ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
"Αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί, γιατί σε μια εποχή που η Δύση υπονομεύει κατάφωρα όλα τα θεμέλια στα οποία βασίζεται το διεθνές σύστημα, φυσικά εμείς - ως δύο μεγάλες δυνάμεις - πρέπει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε σε αυτόν τον κόσμο",  φέρεται να είπε ο Lavrov.
O ίδιος τόνισε πως δεν βλέπει κανένα λόγο να πιστεύει ότι ο μηχανισμός του ΟΠΕΚ+ θα διαλυθεί καθώς κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό, ανέφερε επίσης το Interfax.
Ο Lavrov είπε ότι η μορφή του ΟΠΕΚ+ θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη μόλις εμφανιστούν νέοι συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά προμήθειας πετρελαίου, ανέφερε το Interfax.

Xi: «Όχι» σε κυρώσεις στη Ρωσία- Biden (ΗΠΑ): Συνέπειες αν ενισχύσετε τον Putin

Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ έρχονται λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών είχαν χθες Παρασκευή 18 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τις βασικές γραμμές της συνομιλίας τους άρχισε να δίνει σε περίληψη πρώτη και τμηματικά η κινεζική πλευρά, με υλικό που αναδημοσίευσε το Bloomberg.
Ο Joe Biden επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, δεν στοχεύουν στο να αλλάξει το σύστημα της Κίνας καθώς και ότι η αναζωογόνηση των συμμαχιών των ΗΠΑ δεν στοχεύουν στην Κίνα. .
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Taiwan» και ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια σύγκρουση με την Κίνα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των Βiden ξεκαθάρισε στον ομόλογό του ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες όχι μόνον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα εάν παράσχει υποστήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Οι αρχηγοί ΗΠΑ - Κίνας, είχαν μια επικοινωνία "άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής"

Ο αξιωματούχος, ενημερώνοντας εκπροσώπους του Τύπου για τη σχεδόν δίωρη συνομιλία που είχαν οι αρχηγοί κράτους των ΗΠΑ και της Κίνας, τόνισε ότι ήταν "άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής".
Το Πεκίνο σημειώνει ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση του Biden οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να έχουν ειλικρινή διάλογο και στενότερη συνεργασία με την Κίνα, να παραμείνουν προσηλωμένες στην πολιτική της «μίας Κίνας» και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό και τις διαφωνίες ώστε να εξασφαλίσουν τη σταθερή ανάπτυξη της σχέσης.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στο ότι ο κόσμος δεν είναι ούτε ήρεμος, ούτε σταθερός.
Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει όχι μόνο να καθοδηγήσουν τις σχέσεις τους προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και να επωμιστούν το μερίδιό τους αναφορικά με την εργασία για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία.
Ο Πρόεδρος Xi υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Biden συμμερίζονται την άποψη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά και να αποφεύγουν την αντιπαράθεση και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αυξήσουν την επικοινωνία και τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

«Λάθος μήνυμα» στο θέμα της Ταϊβάν

Είπε δε  ότι ορισμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν στείλει λάθος μήνυμα στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της «ανεξαρτησίας της Taiwan».
Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Η λάθος διαχείριση του ζητήματος της Ταϊβάν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους διμερείς δεσμούς.
Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν τη δέουσα προσοχή σε αυτό το θέμα.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να έχουν διάλογο με τη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν την ουσία της κρίσης στην Ουκρανία και να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας, επεσήμανε η κινεζική πλευρά.

Η κινέζικη κυβέρνηση τάχθηκε εκ νέου κατά των κυρώσεων.

Οι σαρωτικές και κυρώσεις θα κάνουν ανθρώπους να υποφέρουν.
Εάν κλιμακωθούν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις βιομηχανικές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ακρωτηριάζοντας την ήδη μαραζωμένη παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας αμετάκλητες απώλειες.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η λύση που θα έχει διάρκεια είναι οι μεγάλες χώρες να σέβονται η μία την άλλη, να απορρίπτουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να απόσχουν από μπλοκ αντιπαράθεσης και να οικοδομήσουν βήμα προς βήμα μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας για την περιοχή και τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης