Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος, Ουκρανία: Τα μοιραία στρατιωτικά λάθη που ώθησαν τον Vladimir Putin σε αλλαγή στρατιωτικής τακτικής

Πόλεμος, Ουκρανία: Τα μοιραία στρατιωτικά λάθη που ώθησαν τον Vladimir Putin σε αλλαγή στρατιωτικής τακτικής
Aνώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC, «οι Ρώσοι σαφώς δεν πέτυχαν τους στόχους τους και μάλλον δεν θα τους πετύχουν στο τέλος της ημέρας»
Σχετικά Άρθρα
Έκπληξη έχει προκαλέσει στους κύκλους των στρατιωτικών αναλυτών κυρίως, η αποτελεσματικότητα και η επίδοση των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, παρά την ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.
Μάλιστα ένας εξ αυτών που μίλησε στο BBC να χαρακτηρίζει την απόδοση των Ρώσων «θλιβερή».
Οι στρατιωτικές της προελάσεις φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί και ορισμένοι τώρα αμφισβητούν το κατά πόσον μπορεί να ανακάμψει από τις απώλειες που έχει υποστεί.
Αυτή την εβδομάδα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC, «οι Ρώσοι σαφώς δεν πέτυχαν τους στόχους τους και μάλλον δεν θα τους πετύχουν στο τέλος της ημέρας».
Τι πήγε στραβά;
Το BBC σε αφιέρωμά του συγκεντρώνει απόψεις ανώτερων αξιωματικών των δυτικών ενόπλων δυνάμεων και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών για τα λάθη που έχει κάνει η Ρωσία οι οποίοι αναφέρουν:

Λανθασμένες υποθέσεις

1. Το πρώτο λάθος της Ρωσίας ήταν ότι υποτίμησε την ισχύ της αντίστασης και τις δυνατότητες των μικρότερων σε σχέση με την ίδια ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό άνω των 60 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τις δαπάνες της Ουκρανίας λίγο πάνω από 4 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, και πολλοί άλλοι, φαίνεται να έχουν υπερεκτιμήσει τη δική της στρατιωτική ισχύ.
Ο Πρόεδρος Putin είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τον στρατό του και μπορεί κι αυτός να πίστεψε τη δική του προπαγάνδα.
Ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι μεγάλο μέρος της επένδυσης της Ρωσίας δαπανήθηκε για το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και τον πειραματισμό της, που περιελάμβανε την ανάπτυξη νέων όπλων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους.
Όμως, το άρμα αυτό ενώ έχει εμφανιστεί στην Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Μόσχας στην Κόκκινη Πλατεία, είναι άφαντο στις μάχες.
Τα περισσότερα από αυτά που έχει επιστρατεύσει στην Ουκρανία η Ρωσία είναι παλαιότερα άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων.
Στην αρχή της εισβολής, η Ρωσία είχε ένα σαφές πλεονέκτημα στον αέρα, με τα μαχητικά αεροσκάφη που είχε συγκεντρώσει κοντά στα ουκρανικά σύνορα να υπερτερούν αριθμητικά της αεροπορίας της Ουκρανίας κατά περισσότερο από τρία προς ένα.
Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεσαν ότι η δύναμη εισβολής θα αποκτούσε γρήγορα υπεροχή στον αέρα, αλλά δεν συνέβη.
Capture_173.JPG
2. Η αεράμυνα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αποδεικνύεται αποτελεσματική,
περιορίζοντας την ικανότητα ελιγμών της Ρωσίας.
Η Μόσχα μπορεί επίσης να υπέθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας να δοθεί ένα γρήγορο, αποφασιστικό χτύπημα.
Ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε στο BBC ότι η Ρωσία σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει ελαφρύτερες μονάδες εμπροσθοφυλακής, όπως οι αλεξιπτωτιστές Spetsnatz και VDV, «για να εξαλείψουν έναν μικρό αριθμό υπερασπιστών και αυτό θα ήταν όλο».
Όμως, τις πρώτες μέρες οι επιθέσεις με ελικόπτερα στο αεροδρόμιο Hostomel, λίγο έξω από το Κίεβο, αποκρούστηκαν, στερώντας την Ρωσία από την αερογέφυρα που ήθελε να στήσει για να φέρει στρατεύματα, εξοπλισμό και προμήθειες.
Αντί λοιπόν για την αερογέφυρα, η Ρωσία αναγκάστηκε να μεταφέρει τις προμήθειες της κυρίως οδικώς.
Αυτό έχει δημιουργήσει μποτιλιαρίσματα και στασιμότητα αυτοκινητοπομπών που κατ’ αυτό τον τρόπο μετατρέπονται σε εύκολους στόχους για ουκρανικές ενέδδρες.
Κάποια βαριά τεθωρακισμένα βγήκαν από τις οδικές αρτηρίες, μόνο και μόνο για να κολλήσουν στη λάσπη, ενισχύοντας την εικόνα ενός στρατού που έχει «βαλτώσει».
Εν τω μεταξύ, η μεγάλη τεθωρακισμένη φάλαγγα της Ρωσίας που ήρθε από τον βορρά και έχει εντοπιστεί από τους δορυφόρους απέτυχε στην προσπάθειά της να προχωρήσει σε περικύκλωση του Κιέβου.
Οι πιο σημαντικές πρόοδοι έχουν σημειωθεί στον νότο, όπου η Ρωσία μπόρεσε να χρησιμοποιήσει σιδηροδρομικές γραμμές για να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις της.

Απώλειες και χαμηλό ηθικό

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μια δύναμη περίπου 190.000 στρατευμάτων για αυτήν την εισβολή και η πλειονότητά τους έχει ήδη εμπλακεί στις μάχες.
3. Αλλά οι Ρώσοι έχουν ήδη χάσει περίπου το 10% αυτής της δύναμης.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την κλίμακα είτε των ρωσικών είτε των ουκρανικών απωλειών.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 14.000 Ρώσους στρατιώτες, αν και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανώς ο μισός από αυτόν τον αριθμό.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις πτώσης του ηθικού μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, με έναν εξ αυτών να να λέει ότι πλέον είναι «πολύ, πολύ, χαμηλό».
Tank.jpg
4. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι τα στρατεύματα είναι «παγωμένα, κουρασμένα και πεινασμένα»
, καθώς περίμεναν ήδη στο χιόνι για εβδομάδες στη Λευκορωσία και τη Ρωσία προτού τους δοθεί η εντολή να εισβάλουν.
Η Ρωσία έχει ήδη αναγκαστεί να αναζητήσει περισσότερα στρατεύματα για να αναπληρώσει τις απώλειές της, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης εφεδρικών μονάδων από τόσο μακριά όσο τα ανατολικά της χώρας αλλά και από την Αρμενία.
Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι επίσης “πολύ πιθανό” στρατεύματα από τη Συρία να συμμετάσχουν σύντομα στον πόλεμο, μαζί με μισθοφόρους από τη μυστική ομάδα Βάγκνερ.
Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι αυτό είναι σημάδι ότι ο Putin «ξύνει τον πάτο του βαρελιού».

Προμήθειες και logistics

5. Η Ρωσία έχει δυσκολευτεί με τα βασικά: τροφοδοσία, καύσιμα πυρομαχικά.
Υπάρχει ένα παλιό στρατιωτικό ρητό που λέει ότι οι ερασιτέχνες μιλάνε για τακτικές, ενώ οι επαγγελματίες σπουδάζουν logistics.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν το έχει λάβει αρκετά υπόψη.
Οι φάλαγγες τεθωρακισμένων έχουν ξεμείνει από καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά.
Τα οχήματα έχουν χαλάσει και έχουν εγκαταλειφθεί και στη συνέχεια ρυμουλκούνται από ουκρανικά τρακτέρ.
Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει ορισμένα πυρομαχικά.
Έχει ήδη κάνει 850 με 900 εκτοξεύσεις ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ άλλων και πυραύλων κρουζ, που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει προσεγγίσει την Κίνα για να βοηθηθεί σε ορισμένες από αυτές τις ελλείψεις της.
Αντίθετα...

6. ...υπήρξε μια σταθερή ροή όπλων που προμήθευσε η Δύση στην Ουκρανία, κάτι που ενίσχυσε το ηθικό της.

Οι ΗΠΑ μόλις ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε αμυντική υποστήριξη.
Εκτός από περισσότερους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναμένεται να περιλαμβάνει το Switchblade, το οποίο είναι ένα μικρό, αμερικανικής ανάπτυξης, drone «kamikaze» που μπορεί να μεταφερθεί σε ένα σακίδιο πριν εκτοξευθεί.
Δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι ο Putin θα μπορούσε να «διπλασιάσει τη βαρβαρότητα».
Λένε ότι έχει ακόμα αρκετή δύναμη πυρός για να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας για «σημαντική χρονική περίοδο».
Παρά τις αποτυχίες, ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι ο Πρόεδρος Putin είναι “απίθανο να υποχωρήσει αλλά αντίθετα μπορεί να κλιμακώσει την επίθεση.
Πιθανότατα παραμένει βέβαιος ότι η Ρωσία μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία”.
Και ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δείξει λυσσαλέα αντίσταση, ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι χωρίς σημαντικούς ανεφοδιασμούς και αυτές θα μπορούσαν «τελικά να αποδεκατιστούν σε πυρομαχικά και αριθμούς».
Οι πιθανότητες μπορεί να είναι καλύτερες από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά εξακολουθούν να μην είναι υπέρ της Ουκρανίας.
tank1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης