Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kέρδη για 4η μέρα στη Wall, εν μέσω προσδοκιών για διπλωματική λύση στην Ουκρανία - Στο +1,2% ο S&P 500, o Nasdaq +2%

Kέρδη για 4η μέρα στη Wall, εν μέσω προσδοκιών για διπλωματική λύση στην Ουκρανία - Στο +1,2% ο S&P 500, o Nasdaq +2%

Και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατέγραψαν κέρδη...

Κέρδη σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Μαρτίου, καθώς -«επισήμως»- οι επενδυτές ποντάρουν σε πιθανή διπλωματική επίλυση στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Medinsky δήλωσε πως «με το Κίεβο βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου» - κάτι που όμως ο Ουκρανός διαπραγματευτής Podolyak διέψευσε.
Το ενδιαφέρον στράφηκε επίσης και στην τηλεφωνική επικοινωνία Biden - Χi, που δεν «έβγαλε» κάτι καινούργιο.
Από την άλλη, οι επενδυτές ακόμη φαίνεται να χωνεύουν τη σύσφιξη εκ μέρους της Fed, που αποτιμάται ως «ήπια», ενώ τις κινήσεις τους επηρέασαν λήξεις παραγώγων ύψους 3,3 εκατ. δολ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,8%, στις 34.754 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,17%, στις 4.463 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφάλωσε +2,05%, στις 13.893 μονάδες.
fdasfdsasfdasdfa.JPG

Οι μετοχές σημείωσαν ύστερα από ένα τριήμερο ράλι στο πλαίσιο του οποίου ο δείκτης S&P 500 σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο του 2020.
Ο δείκτης Dow σημείωσε άνοδο περισσότερο από 5% την εβδομάδα που πέρασε, ενώ ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άλμα περισσότερο από 7% και οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 2021.
Οι επενδυτές συνέχισαν επίσης να αφομοιώνουν ειδήσεις από τη Federal Reserve νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ ο διοικητής της Fed st Louis, όπως έγινε γνωστό, επιθυμούσε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων.
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ανάλυση της Dohmen Capital, που υποστηρίζει πως το «έξυπνο» χρήμα ψάχνει την πόρτα της εξόδου.
Σύμφωνα με την Dohmen Capital, το τρέχον ράλι είναι μια ψευδής ανοδική έκρηξη και θα οδηγήσει σε οδυνηρή πτώση τους «ταύρους».
Τα bear market ράλι είναι συνήθως σύντομα, αλλά απότομα, για να τραβήξουν την προσοχή των «ταύρων» που είθισται να παίρνουν τις αποφάσεις τους συναισθηματικά...
Τώρα όμως οι αγορές αντιμετωπίζουν μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα.
Η κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας επιτάχυνε τις «μεγάλες» πωλήσεις, που ουσιαστικά ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Η ουκρανική κρίση διευκόλυνε το να φαίνονται όλες οι «μεγάλες» πωλήσεις σαν να οφείλονται στον πόλεμο.
Αλλά ο πραγματικός λόγος για το selloff είναι ο καλπάζων πληθωρισμός.
Και, βέβαια, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε αυτήν τη φάση του πληθωριστικού κύκλου, πολλοί τομείς μετοχών «ανεβαίνουν» ενώ άλλοι «βυθίζονται», καταλήγει η Dohmen Capital.

Στο ταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Salesforce με κέρδη 8,33 δολ. ή 3,96% στα 218,74 δολ. και ακολούθησαν η Nike με κέρδη 2,98% στα 131,21 δολ. και η Visa Inc στα 219,10 δολ. με άνοδο 2,69%.
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Verizon (-2,39%), Johnson&Johnson (-1,11%) και Dow Inc (-0,67%).
Η FedEx ανακοίνωσε κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα γ' τριμήνου και διατήρησε τις προοπτικές της για το έτος ως επί το πλείστον αμετάβλητες. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 3,98%.
Η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop ενισχύθηκε κατά 3,5% παρόλο που ανακοίνωσε ζημιές-έκπληξη για το δ' τρίμηνο.
Ο τίτλος της Moderna κέρδισε περίπου 6,3% στον απόηχο του αιτήματος που υπέβαλε στον FDA να εγκρίνει τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους ενήλικες.

Στα μάκρο, την εκτίμηση ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ισοδύναμα, τουλάχιστον 12 φορές φέτος, προκειμένου να πείσει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ξεπεράσουν το 3%, από περίπου 0% που ισχύει σήμερα.
«Αυτό θα προσάρμοζε γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής σε ένα πιο κατάλληλο επίπεδο για τις τρέχουσες συνθήκες» αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση του, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφώνησε από την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.
Μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι οικονομικές προβλέψεις έδειξαν μια πορεία φέτος, που θα ισοδυναμούσε με επτά αυξήσεις επιτοκίων, ή 1,75 ποσοστιαίες μονάδες.
Η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Fed αύξησε το επιτόκιο από τον Δεκέμβριο του 2018 και ήρθε ως απάντηση στην εκπληκτική άνοδο του πληθωρισμού που είδε τις τιμές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. 
Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά 4,6 μονάδες βάσης στο 2,146%. Στο 5νθήμερο όμως ενισχύθηκε κατά 14,2 μ.β. Το δολάριο πρόσθεσε 0,2%, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση έχασε περίπου 1%, σύμφωνα με τον δείκτη US Dollar Index.

Στα εμπορεύματα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για δεύτερη μέρα οι τιμές του πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο 1,2% στα 107,86 δολάρια και η τιμή WTI ενισχύθηκε 1,7% στα 104.70 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7% στα 1.929 δολ.
Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 4% και 2,8% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης