Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Συμφωνούμε για ουδετερότητα, αλλά είμαστε στα μισά του δρόμου - Ουκρανία: Χωρίς βάση οι ανακοινώσεις της Μόσχας

Ρωσία: Συμφωνούμε για ουδετερότητα, αλλά είμαστε στα μισά του δρόμου - Ουκρανία: Χωρίς βάση οι ανακοινώσεις της Μόσχας
«Το καθεστώς ουδετερότητας και μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία των συνομιλιών και τείνουμε να συμφωνήσουμε» είπε ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο τείνουν να συγκλίνουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο βοηθός του προέδρου Vladimir Medinsky.
«Το καθεστώς ουδετερότητας και μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία των συνομιλιών και τείνουμε να συμφωνήσουμε» είπε.
Ο Medinsky σημείωσε πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
«Διαφωνίες υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.
Η προώθηση των διαπραγματευτικών θέσεων εκατέρωθεν των μερών σε θέματα όπως η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Medinsky, μπορεί να αξιολογηθούν «με διαφορετικούς τρόπους».
«Όσον αφορά την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι πενήντα πενήντα.
Το γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι εμείς βρίσκονται κάπου στα μισά», κατέληξε ο Ρώσος διαπραγματευτής. 

Aπό την άλλη, ο Μilkhailo Podolyak που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
“Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα.
Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης.
Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες.
Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις”, έγραψε ο Podolyak σε ανάρτηση στο Twitter. Negotiation status. The statements of the Russian side are only their requesting positions. All statements are intended, inter alia, to provoke tension in the media. Our positions are unchanged. Ceasefire, withdrawal of troops & strong security guarantees with concrete formulas. — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 18, 2022

Επικοινωνία Putin - Macron 

Νέα επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Macron και Putin αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Μάλιστα, ο Ρώσος ηγέτης εξαπέλυσε πυρά κατά της Ουκρανίας, κατηγορώντας την για «εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Κατά τη ρωσική προεδρία, ο Putin περιέγραψε την προσέγγιση της Μόσχας για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας και υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους.
Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κατάσταση στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. 

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο σχετικά με την επικοινωνία που είχε ο Putin με τον Macron, αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία για «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μόσχας κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να μην στοχοποιούν αμάχους.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Putin «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές», επισημαίνει το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στον Γάλλο ομόλογό του για την προσέγγιση της Μόσχας σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, προστίθεται στην ανακοίνωση.
“Αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Macron, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων”.
Οι δυο τους συζήτησαν, επίσης, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και τη στάση της Μόσχας για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης