Τελευταία Νέα
Διεθνή

Javelin: Το υπερόπλο που έστειλαν οι ΗΠΑ ως βοήθεια στους Ουκρανούς

Javelin: Το υπερόπλο που έστειλαν οι ΗΠΑ ως βοήθεια στους Ουκρανούς
Αφού η ρουκέτα εκτοξευθεί, δεν υπάρχει περαιτέρω απαίτηση για την καθοδήγηση του πυραύλου

Στον πόλεμο που η Ρωσία ξεκίνησε στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα "υπερόπλο": τον αντιαρματικό πύραυλο Javelin.
Καθώς οι συγκρούσεις έχουν μπει στην τέταρτη εβδομάδα και ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει κολλήσει, το Κίεβο αναμένει να παραλάβει από την Ουάσινγκτον άλλους 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους.
Είναι ένα από τα πολύτιμα όπλα - ίσως το πολυτιμότερο - που διαθέτουν για να καταφέρουν καίρια χτυπήματα στους Ρώσους.

Πώς λειτουργεί

Το Javelin κατασκευάζεται από την Javelin Joint Venture, μια συνεργασία μεταξύ της Raytheon Missiles & Defense και της Lockheed Martin.
Το εν λόγω οπλικό σύστημα απαιτεί δύο χειριστές, καθώς απαρτίζεται από δύο κομμάτια, την Μονάδα Διοίκησης Εκτόξευσης (Command Launch Unit) - ένα αντικείμενο που εξωτερικά δεν είναι πολύ διαφορετικό από μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών - και τον σωλήνα εκτόξευσης με το πυρομαχικό.
Το πρώτο κομμάτι επαναχρησιμοποιείται, σε αντίθεση με τον σωλήνα εκτόξευσης του αντιαρματικού πύραυλου που ακολούθως απορρίπτεται (single-use).
Η φιλοσοφία του όπλου είναι "fire and forget”, δηλαδή, ο χειριστής σημαδεύει, κλειδώνει (lock-on-before-launch), ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο χωρίς να απαιτείται καθοδήγηση προς τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά τύπου (SAGLOS) με καθοδήγηση μέσω καλωδίου ή δέσμης λέιζερ.
Αφού η ρουκέτα εκτοξευθεί, δεν υπάρχει περαιτέρω απαίτηση για την καθοδήγηση του πυραύλου.
Η εμβέλειά του είναι έως και 4 χιλιόμετρα.
Ο ουκρανικός στρατός πρόκειται άμεσα να αποκτήσει άλλους 2.000 πυραύλους Javelin. Είναι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου βοήθειας ύψους 800 εκ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Joe Biden.

Τι περιλαμβάνει το αμερικανικό πακέτο

Εκτός από τους 2.000 αντιαρματικού πυραύλους Javelin, στον αμερικανικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σε αυτό περιλαμβάνονται 25.000 σετ από αλεξίσφαιρες πανοπλίες και κράνη, τυφέκια και εκτοξευτές χειροβομβίδων και χιλιάδες άλλα αντιαρματικά όπλα.
Εκτός από τους πυραύλους Javelin, τα πιο ισχυρά όπλα περιλαμβάνουν 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, που κάποτε χρησιμοποιούνταν με καλά αποτελέσματα για την κατάρριψη σοβιετικών αεροπλάνων στο Αφγανιστάν. Επίσης, οι Ουκρανοί θα παραλάβουν και 6.000 AT-4 αντιαρματικά συστήματα, σουηδικής παραγωγής, μιας χρήσης.
Πύραυλοι Stinger έτοιμοι προς εκτόξευση.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να στείλουν 100 "μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα" - μικρά drones - τα οποία συχνά εκτοξεύονται με το χέρι και είναι αρκετά μικρά ώστε να χωρούν σε σακίδια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης