Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Χρειάζονται επιπλέον 12 αυξήσεις επιτοκίου - Πρέπει να υπερβεί το επίπεδο του 3% το 2022

Bullard (Fed): Χρειάζονται επιπλέον 12 αυξήσεις επιτοκίου - Πρέπει να υπερβεί το επίπεδο του 3% το 2022
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τη διαφωνία του με την απόφαση αυτή της εβδομάδας για αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες

Την εκτίμηση ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ισοδύναμα, τουλάχιστον 12 φορές φέτος, προκειμένου να πείσει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard. Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ξεπεράσουν το 3%, από περίπου 0% που ισχύει σήμερα.
«Αυτό θα προσάρμοζε γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής σε ένα πιο κατάλληλο επίπεδο για τις τρέχουσες συνθήκες» αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση του, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφώνησε από την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.
Μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι οικονομικές προβλέψεις έδειξαν μια πορεία φέτος, που θα ισοδυναμούσε με επτά αυξήσεις επιτοκίων, ή 1,75 ποσοστιαίες μονάδες.
Η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Fed αύξησε το επιτόκιο από τον Δεκέμβριο του 2018 και ήρθε ως απάντηση στην εκπληκτική άνοδο του πληθωρισμού που είδε τις τιμές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών.
Ο Bullard ήταν το μόνο μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Fed που καταψήφισε την κίνηση, δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 50 μονάδες βάσης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Fed θα έπρεπε επίσης να είχε αρχίσει τη διαδικασία μείωσης των σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία 14 χρόνια.
Στη σημερινή του δήλωση, ο Bullard είπε ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερους τους ανθρώπους που η Fed προσπαθεί να βοηθήσει περισσότερο, δηλ. αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της οικονομικής κλίμακας.
«Το βάρος του υπερβολικού πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα βαρύ για άτομα με μέτρια εισοδήματα και πλούτο και για όσους έχουν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής στο αυξανόμενο κόστος ζωής», είπε ο Bullard. «Ο συνδυασμός ισχυρών πραγματικών οικονομικών επιδόσεων και απροσδόκητα υψηλού πληθωρισμού σημαίνει ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλό για να διαχειριστεί με σύνεση τη μακροοικονομική κατάσταση των ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διχασμένη η Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed διχάστηκαν σχετικά με το πώς θα πρέπει να κινηθούν φέτος τα επιτόκια.
Δέκα μέλη ζήτησαν επιτόκιο 1,75%-2% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άλλα οκτώ είπαν ότι θα έπρεπε να είναι υψηλότερο. Η υψηλότερη «κουκκίδα» στο διάγραμμα με κουκκίδες της επιτροπής, πιθανώς του Bullard, έδειξε εύρος 3%-3,25%.
Ο Bullard επεσήμανε ότι η Fed στο παρελθόν είχε κινηθεί πιο επιθετικά, το 1994-95 για να καταπολεμήσει σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού.
«Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά», είπε ο Bullard. «Η Fed πέτυχε πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο και η οικονομία των ΗΠΑ γνώρισε άνθηση κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Νομίζω ότι η Fed θα πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στο τρέχον περιβάλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης