Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία πιέζουν για πλαφόν στην ενέργεια - «Μίνι» Σύνοδος του Νότου στη Ρώμη

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία πιέζουν για πλαφόν στην ενέργεια  - «Μίνι» Σύνοδος του Νότου στη Ρώμη
Ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19
Σχετικά Άρθρα

Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συναίνεση την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της μίνι «μεσογειακής συνόδου κορυφής» στη Ρώμη σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη και τη μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δήλωσαν επίσημες πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενέργεια και ο συντονισμός μιας ενιαίας θέσης ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη ιταλικές κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Ιταλία, Mario Draghi και την Πορτογαλία, Antonio Costa ενώ ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19, επιβεβαίωσαν οι πηγές, όπως μεταδίδει η Euractiv.
Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Στόχοι για επείγουσα δράση - Σχέδιο 3 σημείων από την Ιταλία

Οι τέσσερις χώρες σκοπεύουν να θέσουν βασικούς στόχους για την ανάληψη επείγουσας δράσης από την ΕΕ, δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μεταφορές, η γεωργία και άλλοι τομείς λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.
«Το σχέδιο της Ιταλίας βασίζεται σε τρία στοιχεία: τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής για το φυσικό αέριο, την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος αποθήκευσης και την υλοποίηση (ενεργειακών) αγορών σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.
Η Ιταλία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το φυσικό αέριο: Η Ρώμη εισάγει το 90% των ετήσιων προμηθειών της και το 45% αυτού προέρχεται από τη Ρωσία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός «ανώτατου ορίου» στην τιμή.
Ο Draghi τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας κοινών συστημάτων αποθήκευσης και της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που θα σήμαινε μεγαλύτερη συμβατική ισχύ σε αντίθεση με τις αγορές ανά χώρα και χαμηλότερες τιμές.
Ο Sanchez συμφωνεί με τον Ιταλό ομόλογό του για την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας και κεντρικών αγορών, ενώ τάσσεται επίσης υπέρ της αποσύνδεσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, της επιτάχυνσης της στρατηγικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ενθάρρυνσης των διασυνδέσεων φυσικού αερίου της Ισπανίας για την παροχή ασφάλειας και αυτονομίας στην ΕΕ.
Η συνάντηση στη Ρώμη αποτελεί μέρος της περιοδείας του Sanchez σε διάφορες χώρες της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης