Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mega Deal - H Amazon εξαγόρασε την κινηματογραφική MGM με τίμημα 8,45 δις δολάρια

Mega Deal - H Amazon εξαγόρασε την κινηματογραφική MGM με τίμημα 8,45 δις δολάρια
Oι ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές  επέτρεψαν την εξαγορά παρά τις ανησυχίες τους για δημιουργία ενός γιγαντιαίου παίκτη στην αγορά
Σχετικά Άρθρα
Έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών MGM η Amazon, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αρνήθηκαν να εμποδίσουν την επίμαχη κίνηση, παρά τις ανησυχίες τους για δημιουργία ενός γιγαντιαίου παίκτη στην αγορά, γράφουν οι Fimancial Times.
Η εξαγορά ύψους 8,45 δισ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνεται και χρέος, είναι η μεγαλύτερη που έκανε ποτέ η Amazon στον χώρο των media και η μεγαλύτερη κάθε είδους μετά την αγορά της Whole Foods το 2017, ύψους 13,7 δισ. δολαρίων.
Η Amazon αποκτά έτσι πλούσιο ρεπερτόριο ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των δικαιωμάτων του Τζέιμς Μποντ, ενώ πλασάρεται καλύτερα και σε πλατφόρμες όπως το Netflix.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο και τέθηκε στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ωστόσο, η αρχή ανταγωνισμού των ΗΠΑ αποφάσισε, τουλάχιστον προς το παρόν, να μην μπλοκάρει την εξαγορά, αφήνοντας μια περίοδο επανεξέτασης 30 ημερών να παρέλθει χωρίς αμφισβήτηση.
Την Πέμπτη, η Amazon είπε ότι η συμφωνία έκλεισε.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), αν και έχει επικεφαλής τη Δημοκρατική και γνωστή πολέμιο της Amazon Lina Han, δεν καθυστέρησε ούτε μπλόκαρε την εξαγορά.
Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της FTC, που αυτή τη στιγμή διεκδικούν εξίσου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι.
Η Han επιθυμεί να «κοντύνει» όχι μόνο την Amazon, αλλά και άλλους τεχνολογικούς υπερομίλους, όπως η Alphabet, η Apple και η Facebook/Meta.
Μόλις εγκατασταθεί ένα πλήρες συμβούλιο, η FTC θα μπορούσε να αμφισβητήσει εκ των υστέρων τη συμφωνία Amazon-MGM στο δικαστήριο.
Το πράσινο φως της FTC ήρθε μετά και την αντίστοιχη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η προσθήκη του περιεχομένου της MGM στην προσφορά Prime Video της Amazon δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη θέση της Amazon ως παρόχου υπηρεσιών αγοράς».
Το κλείσιμο της συμφωνίας δεν θα ματαιώσει, όμως, τον εν εξελίξει έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών της Amazon στις ΗΠΑ.
Η δικαστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής κατηγόρησε την εταιρεία ότι παρεμπόδισε την έρευνά της για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά - παραπέμποντας το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για πιθανές ποινικές πλευρές.
«Οι αντιμονοπωλιακές αρχές μπορούν ακόμα να θεωρήσουν υπεύθυνη την Amazon για το ευρύ φάσμα αντιανταγωνιστικών τακτικών της εις βάρος εργαζομένων, μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτών», είπε η Krista Brown, ειδική αναλύτρια στο American Economic Liberties Project.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης