Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη ζήτησης από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για αμερικανικά εξοπλιστικά συστήματα

Έκρηξη ζήτησης από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για αμερικανικά εξοπλιστικά συστήματα

Τα αμερικανικά εξοπλιστικά συστήματα – που δοκιμάζονται, αυτή τη στιγμή, σε συνθήκες πραγματικού πολέμου, στην Ουκρανία – πουλάνε στην Ανατολική Ευρώπη σαν ζεστά ψωμιά

Εκτοξεύεται η ζήτηση για αμερικανικά εξοπλιστικά συστήματα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσεγγίζουν οποσπονδιακούς αξιωματούχους του κλάδου της άμυνας και αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες ζητώντας να αγοράσουν drones, πυραύλους και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την αγορά 35 μαχητικών F-35 από τη Lockheed Martin, έχει ζητήσει αμυντικά συστήματα για βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνώση της κατάστασης.
Αλλά και η Πολωνία θέλει να αγοράσει επειγόντως εξελιγμένα συστήματα drone Reaper από τις ΗΠΑ, δήλωσε Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ανάλογα αιτήματα έχουν διατυπώσει επίσης κι άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς τα κράτη επιθυμούν να αποκτήσουν τα αμερικανικά εξοπλιστικά συστήματα που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και αντιαρματικών πυραύλων Javelin, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.

Ποιες χώρες σπεύδουν να γίνουν πελάτες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας

Η έρευνα αγοράς των Ευρωπαίων στις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες συνδέεται άμεσα με την επιλογή των ευρωπαϊκών κρατών να ενισχύσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, να είναι οι χώρες που σχεδιάζουν άμεσα και κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.
«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διπλασιάζουν τις αμυντικές τους δαπάνες», δήλωσε η Mara Karlin, βοηθός υπουργός Άμυνας του Πενταγώνου, την περασμένη εβδομάδα σε ακρόαση στο Κογκρέσο, με θέμα τη «ρωσική επιθετικότητα που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ευρώπης».
Με δεδομένο ότι η πώληση όπλων από τις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίας σε ξένες κυβερνήσεις απαιτεί την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Διοίκηση Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια που εδρεύει στο Πεντάγωνο πραγματοποιεί συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων κάθε εβδομάδα όπου εξετάζονται τα αιτήματα της κάθε ευρωπαϊκής χώρας που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε μια πηγή.
Για την επισπευσθεί μάλιστα η έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε πωλήσεις και μεταφορές όπλων των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών προς την Ευρώπη, το Πεντάγωνο ίδρυσε μια ειδική ομάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.
Η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin Corp παράγουν από κοινού Javelins, ενώ η Raytheon κατασκευάζει Stingers.

Ενισχύονται οι μετοχές των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών, λόγω της ανόδου της ζήτησης


Η πιθανότητα αύξησης των πωλήσεων όλων των τύπων οπλικών συστημάτων μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει ενισχύσει τη μετοχή της Lockheed κατά 8,3% και τη μετοχή της Raytheon κατά 3,9%.

Το στέλεχος της Raytheon, Tom Laliberty, δήλωσε ότι η εταιρεία του αναγνωρίζει «την επείγουσα ανάγκη αναπλήρωσης των εξαντλημένων αποθεμάτων Javelin και Stinger».
Η στροφή όμως ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών που επιλέγουν τις ΗΠΑ ως προμηθευτή οπλικών συστημάτων προκαλεί τις αντιδράσεις της κατακερματισμένης αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Αντιδράσεις Dassault

Έτσι, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Dassault Aviation επέκρινε πριν λίγες μέρες την απόφαση της Γερμανίας να προμηθευτεί τα αμερικανικά μαχητικά F-35, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την στήριξη για έργα κοινής συνεργασίας, όπως το γαλλογερμανικό μαχητικό FCAS που μοιράζονται η Dassault και η Airbus.
Η Γερμανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αμερικανικής κατασκευής, όπως το Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), αν και η συγκεκριμένη αγορά δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Η Γερμανία αναμένεται να πάρει άμεσα αποφάσεις για ένα νέο ελικόπτερο βαρέος τύπου, στο πλαίσιο της αύξησης των αμυντικών δαπανών της.
Οι ανταγωνιστές για αυτή την συμφωνία που θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνουν το CH-53K King Stallion της Lockheed Martin και το H-47 Chinook της Boeing.
Η Πολωνία θέλει να αγοράσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper κατασκευασμένα από την General Atomics και εξετάζει περαιτέρω αμυντικές αργότερα, δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Krzysztof Platek, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξοπλισμών του Πολωνικού Υπουργείου Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης