Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ντουμπάι μεγάλος κερδισμένος από τις κυρώσεις Ευρώπης στη Ρωσία - Πως ο covid και ο πόλεμος οδηγούν σε άνθιση της αγοράς

Το Ντουμπάι μεγάλος κερδισμένος από τις κυρώσεις Ευρώπης στη Ρωσία - Πως ο covid και ο πόλεμος οδηγούν σε άνθιση της αγοράς
Το Ντουμπάι είχε συναλλαγές στην αγορά ακινήτων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, τις υψηλότερες που καταγράφηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Savills
Σχετικά Άρθρα

Δεν έχουν επηρεαστεί όλες οι χώρες αρνητικά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς όπως φαίνεται από το παράδειγμα του Ντουμπάι υπάρχουν και οι πολύ ευνοημένοι οικονομικά, σύμφωνα με το CNBC.
Ο μεγιστάνας ακινήτων των Εμιράτων Hussain Sajwani κατάφερε να βρεθεί ξανά ψηλά στην αγορά ακινήτων του Ντουμπάι.
«Το Ντουμπάι τα πάει πολύ καλά», δήλωσε στο CNBC ο βετεράνος προγραμματιστής ακινήτων την Τετάρτη 16/3.
«Ο τρόπος που το Ντουμπάι χειρίστηκε τον Covid ήταν βασικός παράγοντας για την άνθηση της αγοράς τώρα».
Το Ντουμπάι είχε συναλλαγές στην αγορά ακινήτων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, τις υψηλότερες που καταγράφηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Savills.
Μια ξεχωριστή έκθεση από το CBRE ανέφερε ότι οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Ο Sajwani είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι από καιρό δημοφιλής προορισμός για τον ρωσικό πλούτο και τον τουρισμό, θα επωφεληθούν καθώς οι Ρώσοι αναζητούν καταφύγιο στα ΗΑΕ και ένα ασφαλές καταφύγιο για την τύχη τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων.
«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματά τους, αλλά το Ντουμπάι θα ωφεληθεί τελικά από οποιαδήποτε κρίση», είπε. Έρχεται αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, αποφάσισαν να μην ανταποκριθούν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από δυτικά κράτη στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτές οι κυρώσεις… έκαναν πολλούς ανθρώπους νευρικούς», είπε ο Sajwani. «Εάν κάποιος φέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος εδώ νόμιμα και επαγγελματικά, θα συνεργαστούμε μαζί του».
Οι Ρώσοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών ακινήτων πριν από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Reuters , η οποία ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι αγόραζαν ακίνητα στο Ντουμπάι και χρησιμοποιούσαν ακόμη και κρυπτονομίσματα ως τρόπο να φτάσουν τα χρήματά τους στη χώρα.
Η αγορά ακινήτων της χώρας φέρεται να ήταν επίσης ένας κοινός δίαυλος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , είπαν ειδικοί, όπου τα άτομα που αποφεύγουν τις κυρώσεις ή επιδιώκουν να σταθμεύσουν τον παράνομα αποκτηθέντα πλούτο μπόρεσαν να διοχετεύσουν τα μετρητά τους.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η «Γκρίζα λίστα»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμπεριλήφθηκαν στη «γκρίζα λίστα» μιας υπηρεσίας παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος νωρίτερα αυτόν τον μήνα λόγω ανησυχιών ότι η χώρα του Κόλπου δεν αναχαιτίζει επαρκώς τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.
Οι ανησυχίες για το ξέπλυμα χρήματος και τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές ώθησαν την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, έβαλε τα ΗΑΕ σε λίστα παρακολούθησης μαζί με την Τουρκία, την Ιορδανία, το Πακιστάν και άλλους.
Ο Σατζουάνι είπε ότι η πρόοδος στη συμφωνία για το πυρηνικό του Ιράν θα ήταν επίσης ουραίος άνεμος. «Εάν η ιρανοαμερικανική συνθήκη ειρήνης, πυρηνική συνθήκη , συμβεί και πραγματοποιηθεί, θα είναι μεγάλο όφελος για το Ντουμπάι», είπε. «Θα δει πολύ περισσότερη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.
Η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι αντέστρεψε τις πολλαπλές μειώσεις των τιμών πέρυσι, καθώς η πόλη απέφυγε τα lockdown , αύξησε τους εμβολιασμούς και θέσπισε νέες πολιτικές για να προσελκύσει τουρίστες και κατοίκους, ενώ η πανδημία έκλεισε τον υπόλοιπο κόσμο.
Η πολυαναμενόμενη Dubai Expo 2020, που καθυστέρησε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, βοήθησε επίσης να προσελκύσει το ενδιαφέρον καθώς το έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει να γίνει ένα νέο οικιστικό και εμπορικό συγκρότημα μετά τη λήξη της εκδήλωσης τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης