Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% στο 0,75% λόγω Ουκρανίας και υψηλού πληθωρισμού

Bank of England: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% στο 0,75% λόγω Ουκρανίας και υψηλού πληθωρισμού
Είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση που η Bank of England αποφασίζει αύξηση επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Την αύξηση των επιτοκίων -για τρίτη συνεχόμενη φορά- αποφάσισε η Bank of England, καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, το επιτόκια αυξήθηκε κατά 0,25% σε 0,75%.
Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει -ήδη- υψηλό 30 ετών, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εξέλιξη που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας ενώ ασκεί μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο, η ΒοΕ επέβαλε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 7,25% τον Απρίλιο.
Η Τράπεζα δήλωσε τότε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, που στη συνέχεια δέχθηκε ανοδικές πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
«Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, ενώ η ανάπτυξη σε οικονομίες που είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί», αναφέρεται σε έκθεση της ΒοΕ.
Επίσης, η Τράπεζα αναμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες σε περίπου 8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και ίσως ακόμη υψηλότερα αργότερα μέσα στο έτος.
Δεδομένων των συνθηκών στην αγορά εργασίας και των επίμονων εγχώριων πιέσεων για το κόστος και τις τιμές, η ΒοΕ επεσήμανε επίσης ότι «κάποια περαιτέρω μέτρια σύσφιξη στη νομισματική πολιτική μπορεί να είναι κατάλληλη τους επόμενους μήνες», αν και οι κίνδυνοι είναι αμφίπλευροι ανάλογα με τις προοπτικές για την αύξηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης