Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τα ομόλογα της Ρωσίας - Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 117 εκατ. δολ. - Τι λένε οι ομολογιούχοι

Θρίλερ με τα ομόλογα της Ρωσίας - Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 117 εκατ. δολ. - Τι λένε οι ομολογιούχοι
Οι ομολογιούχοι δεν έλαβαν επιβεβαίωση πληρωμής
Σχετικά Άρθρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με την πληρωμή δύο ρωσικών ομολόγων, ύψους 117 εκατ. δολ. τα οποία έληξαν την Τετάρτη 16/3.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι καταβλήθηκαν τόκοι 117 εκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογα δολαρίων στη Citibank στο Λονδίνο,εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι η χώρα οδεύει προς χρεοκοπία.
Το υπουργείο ανέφερε ότι θα σχολιάσει ξεχωριστά αργότερα εάν η πληρωμή είχε πιστωθεί.
Η τράπεζα είναι ο αντιπρόσωπος πληρωμών ευρωομολόγων της Ρωσίας.
Η Ρωσία είχε προθεσμία μέχρι το τέλος των εργασιών την Τετάρτη για να καταβάλει τα κουπόνια.
Εάν δεν το πράξει εντός της περιόδου χάριτος, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το έθνος έχει απαρνηθεί τις υποχρεώσεις του προς τους ξένους πιστωτές από τότε που οι Μπολσεβίκοι αποκήρυξαν τα χρέη του τσάρου το 1918.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία προσπάθησε να παραδώσει την πληρωμή αλλά εναπόκειται στις ΗΠΑ. να αποφασίσει αν πέρασε.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η πληρωμή είχε γίνει σε δολάρια εν μέσω εικασιών που η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να πληρώσει σε ρούβλια.

Δεν έλαβαν επιβεβαίωση πληρωμής οι ομολογιούχοι

Ωστόσο, οι ομολογιούχοι δεν έλαβαν επιβεβαίωση πληρωμής, κάτι το οποίο αυξάνει την ανησυχία για μια επικείμενη περιορισμένη χρεοκοπία της ρωσικής οικονομίας και ενός συνακόλουθου χρηματοπιστωτικού ντόμινου κρίσης στις παγκόσμιες αγορές – έστω και αν αυτό δεν είναι πολύ πιθανό. 
 Σημειώνεται πως πριν κινηθούν διαδικασίες πτώχευσης μεσολαβεί περίοδος χάριτος 30 ημερών, μέχρι τις 16 Απριλίου.
Ήδη λοιπόν οι προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν απειλητικά στα αυτιά των ιθυνόντων, καθώς η Μόσχα φέρεται να αθέτησε κουπόνια ύψους 117 εκατ. δολ.
Σημειώνεται πως μια αθέτηση πληρωμής ή πληρωμή σε τοπικό νόμισμα αντί δολαρίων μπορεί, ούτω ή άλλως, να οδηγήσει σε ένα τσουνάμι μη εξυπηρετούμενου χρέους ύψους 150 δισ. δολ., ποσό το οποίο οφείλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gazprom, Lukoil και Sberbank.
Σημάδια επικείμενης οικονομικής καταστροφής γίνονται εμφανή σε πολλούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές assets στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock Inc. και Pacific Investment Management Co.
Αλλά μάλλον η ζημιά δεν θα περιοριστεί σε αυτά τα γιγάντια funds.
Μεγάλο μέρος του χρέους της Ρωσίας αξιολογήθηκε με επενδυτική βαθμίδα πριν από εβδομάδες.
Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικοί τίτλοι υπάρχουν παντού: διάχυτοι σε παγκόσμια χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να επεκταθεί σε συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδρύματα. 
«Πιθανή ρωσική χρεοκοπία θα είναι μνημειώδης», δήλωσε ο Jonathan Prin, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Greylock Capital Associates. «Σε όρους δολαρίου, θα είναι η πιο σημαντική χρεοκοπία στις αναδυόμενες αγορές. Όσον αφορά τον ευρύτερο αντίκτυπο στην αγορά, είναι ίσως η πιο ευρέως αισθητή χρεοκοπία μεταξύ των αναδυόμενων αγορών». 
russia_upcoming_bond_payments_0.jpg
Το χαστούκι του 1998

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία κληρονόμησε τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια των χρεών της εξαφανισμένης αυτοκρατορίας.
Ένα φορτίο που της πήρε ένα τέταρτο του αιώνα για να πετάξει από πάνω της.
Η οδυνηρή και χαώδης δεκαετία του 1990 τελειώνει με μία ταπεινωτική στάση πληρωμών επί του ρωσικού χρέους το 1998, την ώρα που η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω, μεταξύ των άλλων, της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ασία και του κολοσσιαίου κόστους του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας.
Η Ρωσία χρειάστηκε να περιμένει δώδεκα χρόνια για να επιστρέψει και να δανεισθεί στις διεθνείς αγορές, με νέα έκδοση ομολόγου το 2011. 

Τι απαντούν οι Ρώσοι

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία υποστηρίζει ότι αν χρεοκοπήσει δεν θα φταίει αυτή αλλά οι κυρώσεις:
«Η πιθανότητα ή η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας σε ξένο νόμισμα δεν εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στο Russia Today.
«Έχουμε τα χρήματα,, η μπάλα είναι στα πόδια των αμερικανικών αρχών».
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Siluanov είχε αναφέρει ότι η πληρωμή μπορεί να καταλήξει να γίνει σε ρούβλια επειδή οι λογαριασμοί της κεντρικής τράπεζας σε ξένο νόμισμα έχουν παγώσει.
«Η πληρωμή έφτασε στην κατάλληλη αμερικανική τράπεζα, η οποία είναι ο χειρίζεται λογαριασμό μας σε ξένο νόμισμα», είπε στο RIA Novosti, προσθέτοντας: «Αυτήν τη στιγμή η πληρωμή βρίσκεται υπό επεξεργασία και μέχρι στιγμής δεν είχαμε ενημέρωση για το αν έχει πραγματοποιηθεί ή όχι.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όμως γνωρίζουμε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την OFAC, έχει ζητήσει από εμάς τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό της πληρωμής.
Επομένως, αυτή τη στιγμή περιμένουμε πληροφορίες από την τράπεζα».

Fitch: Σε καθεστώς χρεοκοπίας, η Ρωσία εάν πληρώσει τα ομόλογα σε ρούβλια

Σαφή προειδοποίηση για ένταξη της Ρωσίας σε καθεστώς χρεοκοπίας -έπειτα από μια περίδο χάριτος- απευθύνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε περίπτωση που η Μόσχα πληρώσει σε ρούβλια τα ομόλογα 117 εκατ. δολ. που λήγουν σήμερα (16/3/2022).
Η πληρωμή σε τοπικό νόμισμα των κουπονιών του ευρωομολόγου της Ρωσίας σε δολάρια ΗΠΑ που λήγουν στις 16 Μαρτίου θα συνιστούσε κρατική αθέτηση πληρωμών με τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, αναφέρει η Fitch Ratings σε σημείωμα της για την «κατανόηση των δυνητικών κρατικών γεγονότων αθέτησης (default)».
«Αυτά είναι τα πρώτα κρατικά κουπόνια σε ξένο νόμισμα που λήγουν μετά το προεδρικό διάταγμα της 5ης Μαρτίου που καθόρισε μια διαφοροποιημένη μεταχείριση των πληρωμών εξωτερικού χρέους προς τους πιστωτές των χωρών που είχαν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής τους σε ρούβλια.
Ένας τέτοιος αναγκαστικός επαναπροσδιορισμός των υποχρεώσεων πληρωμών θα ήταν σύμφωνος με την υποβάθμιση της Fitch στις 8 Μαρτίου της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης αθέτησης εκδότη σε ξένο νόμισμα (LT FC IDR) της Ρωσίας σε "C", υποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία αθέτησης πληρωμών ή μια διαδικασία που μοιάζει με αθέτηση πληρωμών», εξηγεί η Fitch.

Περίοδος χάριτος 30 ημερών

Σύμφωνα με τα κριτήρια του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η επηρεαζόμενη αξιολόγηση έκδοσης θα μειωθεί σε «D» και το LT FC IDR θα μειωθεί σε «περιορισμένη αθέτηση» εάν οι πληρωμές των κουπονιών δεν πραγματοποιηθούν σε δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, μέχρι το τέλος της περιόδου χάριτος.
Ομοίως, το μακροπρόθεσμο IDR της Ρωσίας σε τοπικό νόμισμα «C» συνάδει με την αποτυχία πίστωσης μη κατοίκων επενδυτών με τα κουπόνια του OFZ σε τοπικό νόμισμα που ήταν απαιτητά στις 2 Μαρτίου.
«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πραγματοποίησε αυτές τις πληρωμές κουπονιών για τα OFZ του 2024 στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, αλλά δεν καταβλήθηκαν στους ξένους επενδυτές λόγω περιορισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Αυτό θα αποτελέσει αθέτηση πληρωμών εάν δεν θεραπευτεί εντός 30 ημερών που οι πληρωμές καθίστανται ληξιπρόθεσμες.
Η Fitch εφαρμόζει αυτή την περίοδο χάριτος των 30 ημερών παρά την απουσία της τεκμηρίωσης που να επιβεβαιώνει ότι οι πληρωμές έχουν όντως λάβει χώρα», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης