Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στη Wall, πετρέλαιο και τιμές παραγωγού αμβλύνουν την ανησυχία για τον πληθωρισμό - Στο +2,14% ο S&P 500

Ισχυρή άνοδος στη Wall, πετρέλαιο και τιμές παραγωγού αμβλύνουν την ανησυχία για τον πληθωρισμό - Στο +2,14% ο S&P 500
Κέρδη στη Wall Street, χάρη στα θετικά μάκρο…

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 15 Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ αναθάρρησαν από τα θετικά μάκρο.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και η ελαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση για τις τιμές παραγωγού μετρίασαν, σε μεγάλο βαθμό, την ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ουκρανική κρίση η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα τελειώσει γρήγορα, με τις συνέπειες να είναι αρνητικές και επιβαρυντικές για καιρό, με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζεται για 20ή ημέρα και την Ουκρανία να αντιστέκεται.
Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις είναι μεγάλο, οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζονται και σήμερα 15 Μαρτίου 2022 αλλά οι διαφωνίες ειδικά στο εδαφικό είναι μεγάλες ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Oleksiy Arestovich, συμβούλου του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές Μαΐου, όταν η Ρωσία θα εξαντλήσει τους πόρους.
Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως τα lockdown στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στις τεχνολογικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε αύξηση +1,82%, στις 33.544 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,14%, στις 4.262 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq «σκαρφάλωσε» +2,92%, στις 12.898 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 29 μονάδες.
afafafafa.JPG

Οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια μπερδεμένη αγορά, της οποίας η αστάθεια έχει αρχίσει να κουράζει.
Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA, Sam Stovall, δήλωσε ότι, ενώ η Wall Street σημείωσε ένα ράλι… ανακούφισης, μπορεί τα πράγματα να αντιστραφούν.
«Η αγορά είναι τόσο αδύναμη, τόσο μη πειστική μετά την επίτευξη του ιστορικού υψηλού της στις 3 Ιανουαρίου.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πού θα καταλήξει.
Σε κάθε περίπτωση, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι δύο καταλύτες για το σημερινό ράλι» πρόσθεσε.

1_296.JPG

Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν στην ανάκαμψη μετά τις πρόσφατες απώλειες.
Η Microsoft και το Netflix σημείωσαν άνοδο άνω του 2%, αφού αναλυτές της Wall Street επιβεβαίωσαν τις αξιολογήσεις τους δίνοντας σύσταση «overweight».
Η Oracle αυξήθηκε 4%, οι Chipmakers Nvidia και Advanced Micro Devices 6%, ενώ η Marvell σημείωσε άλμα 8%.
Η Disney και η McDonald's αυξήθηκαν, επίσης, περίπου 3%.
Η Peloton έκανε άλμα 10% αφού η Bernstein ξεκίνησε την κάλυψη της με αξιολόγηση «υπεραπόδοση» ενώ επεσήμανε ότι οι πρόσφατες απώλειες την καθιστούν ένα «παράλογα ελκυστικό» σημείο εισόδου για τους επενδυτές.
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών ενισχύθηκαν αφού πέντε μεγάλοι αερομεταφορείς παρουσίασαν θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τα έσοδά τους.
Η United, η American και η Delta σημείωσαν άνοδο περίπου 7%.
Άλλες μετοχές ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων κρουαζιέρας, ξενοδοχείων και τυχερών παιγνίων, κινήθηκαν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα, βοηθούμενες από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Το Invesco Dynamic Leisure and Entertainment ETF κέρδισε 1%.
Από την άλλη, η πτώση στο πετρέλαιο άσκησε πίεση στις ενεργειακές μετοχές.
Η Chevron και η Exxon υποχώρησαν περισσότερο από 4%.
Το Energy Select Sector SPDR Fund σημείωσε πτώση 2,7%, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τη χειρότερη από τον Νοέμβριο.

Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,8% μετά την άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί με ρυθμό 0,9%, αν και σε ετήσια βάση διατηρήθηκε στο 10% όπως περίμεναν οι εκτιμήσεις.
Περισσότερη σημασία δείχνει να έχει ωστόσο η πορεία του λεγόμενου δομικού δείκτη της μέτρησης, ο οποίος εξαιρεί τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, και ο οποίος κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων στο 0,2% έναντι πρόβλεψης για 0,6%.
Παράλληλα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed, κατά την οποία αναμένεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά το 2018 (25 μονάδες βάσης). 

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η τιμή αναφοράς του Μπρεντ υποχώρησε κατά 6,53% και έπεσε στα 99,91 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 96,44 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,37%. 
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχώρησαν κατά 2,17% σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 για να σημειώσουν το χαμηλότερο κλείσιμό τους εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, στα 1.929,7 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο χρυσός είχε γίνει το «ασφαλές καταφύγιο» μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά έχει αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για την αύξηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης